– Drapet kunne vært unngått

Den drapssiktede kvinnens forsvarer Hanna Fossen sier kvinnen selv varslet helsevesenet om at hun kunne komme til å bli aggressiv om hun ble flyttet fra sin bolig til den kommunale boligen.

Den drepte i Flekkefjord bæres ut

Her blir den drepte 64-åringen bært ut fra huset i Sundegata i Flekkefjord. Forsvareren til kvinnen som er siktet for drapet mener drapet kunne vært unngått.

Foto: Lars Eie / NRK

Bolighus Sundegata Flekkefjord

I dette bolighuset bodde både mannen som ble drept og kvinnen som er siktet for drapet.

Foto: Lars Eie / NRK
Drapssted Sundegata Flekkefjord

Etterforskningen er i gang etter drapet i Flekkefjord.

Foto: Lars Eie / NRK

– Hun har flere episoder bak seg hvor hun blir utagerende. Hun har ikke kontroll når det skjer og hun har vært redd for ovenfor hvem noe ville skje, sier advokat Hanna Fossen.

– Så hun har gitt uttrykk til helsevesenet at en flytting vil gi konsekvenser?

– Ja, helt klar. Det har helsevesenet vært meget klar over og de kjenner hele hennes forhistorie. Riskoen har de kjent til og den sjansen har de tatt.

– Hun er fortvilet

Advokat Hanna Fossen forsvarer kvinnen som er siktet for forsettelig drap på sin 64-år gamle nabo. Fossen har hatt samtaler med kvinnen, som er innlagt på psykiatrisk avdeling.

– Hun har det ikke noe bra. Hun er veldig fortvilet over det som har skjedd og er lei seg.

Ikke avhørt av politiet

Fossen vil ikke si noe om hva kvinnen har sagt om selve drapet, årsaken skal være at kvinnen ikke er avhørt av politiet. Men advokaten sier kvinnen kjenner til hva som skjedde.

– Ja, det gjør hun. Det er derfor hun er så fortvilet.

Fossen mener at kvinnen ble flyttet fra sin egen bolig og til sentrum av Flekkefjord for å spare penger. Advokat Fossen har tidligere klaget på behandlingen som kvinnen har fått av helsevesenet.

Skal granskes

Nå er det fylkeslegen i Rogaland som skal granske Flekkefjord kommune og det helsetilbudet som er gitt. Blant annet vil fylkeslege Pål Iden se på hva helsevesenet visste i dagene forut for drapet.

– Mange spør seg om dette kunne vært forhindret. Vår granskning av saken vil gå på å finne ut om det var forhold rundt denne pasienten som kunne si at noe slikt kunne skje, sier fylkeslegen.

– Det er en hendelse som absolutt ikke skulle ha skjedd, samtidig er det jo slik at i en hver tjeneste må man ta en form for risiko, nettopp fordi folk har krav på å leve sine liv i frihet. Noen ganger vil det dessverre gå galt. Nå må vi finnne ut om vi har tatt for stor risiko, avslutter han.

– Omsorgssvikt

Vigdis Haugland

Vigdis Haugland har kjent kvinnen i over 20 år. Hun sier kommunen ikke har behandlet kvinnen på en god nok måte.

Foto: Lars Eie / NRK

Vigdis Haugland kjenner den drapssiktede kvinnen godt, det har hun og familien gjort i over 20 år. Hun sier kvinnen i Flekkefjord som drepte naboen sin mandag ble utsatt for omsorgssvikt av kommunen.

Haugland har lenge fryktet at noe galt kunne skje om kvinnen ikke fikk tilsyn, spesielt om natta.

– Det er ingen som har så god innsikt som henne selv. Hun fortalte selv hva hun trengte, men ble ikke hørt, sier Vigdis Haugland.