Hopp til innhold

– Det må skje en oppvåkning

Høyreekstreme miljøer har blitt mer ekstreme. Terrortrusselen fra høyre har ikke blitt tatt alvorlig nok, mener spesialrådgiver Yngve Carlsson i KS.

Yngve Carlsson

Seniorrådgiver Yngve Carlsson i KS sier det har skjedd en endring i høyreradikalisme som må tas på alvor.

Foto: Sandra Mørkestøl / NRK

– Det er behov for en ny oppvåkning, sier Carlsson til NRK.no.

– Har sett oss blinde på islamsk trussel

Justiminister Knut Storberget uttalte tirsdag at det etter fredagens tragedie er naturlig å rette mer oppmerksomhet mot høyreekstreme miljøer i Norge.

Spesialrådgiver Carlsson i Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, sier det ligger store utfordringer rundt de ekstreme fenomenene.

– Det er behov for en ny oppvåkning, i den forstand at vi har sett oss veldig blinde på at terrortrusselen kommer fra islamske grupper. Nå ser vi at den også kommer innenfra. Det gir et helt åpenbart behov for å forske og forstå disse nye, hatefufulle, anti-islamistiske fellesskapene og hvordan de utspiller seg på nettet, sier Carlsson.

– For lite fokus

Han mener politi og politikere ikke i tilstrekkelig grad har tatt hatpropaganda fra høyreekstreme nok på alvor.

Han mener terrorangrepet i Norge vil endre på dét.

– Vi har nå i noen år hatt sterkt fokus på islamistiske grupper. Det har vært reelt nok etter 11. september, men det er helt klart at både i Norge og andre steder, så vil nok fokuset nå bli rettet mot denne type grupper og nettbaserte samfunn, tror Carlsson.

– Har merket mye hat

Akmal Ali

Akmal Ali i Muslimsk Union på Agder sier muslimene på Sørlandet merker mye hat mot seg.

Foto: Sandra Mørkestøl / NRK

Akmal Ali, nestleder i Muslimsk Union på Agder, sier muslimene opplever mye hat.

– Man sier at hele religionen er ondskap. Det gir grobunn for hat, det har vi merket, sier Ali til NRK.

– Vi merker at det er en del organisasjoner som gir ut mye hat og propaganda. Det er bekymringsfullt. Deres virksomhet og uttalelser berører rasismeparagrafer og diskrimineringsloven, og folk bør reagere mot dem, mener Ali.

– Vi er en del av dette samfunnet. Norge er vårt land. Det er verdier vi deler alle sammen, og det er et land vi elsker, sier Ali.

Video Muslimer tror på styrking av det flerkulturelle Norge

Muslimer tror på styrking av det flerkulturelle Norge, etter å ha sett hvordan folk har respondert på terrorangrepet. Men de har opplevd mye hat, mener Akmal Ali.

– Mer ekstremisme blant voksne

Ifølge Carlsson i KS har de høyreekstreme miljøene på Sørlandet vært små og lokale, og synlige og enkle for politi og kommune å kunne gå inn i og splitte opp i mindre grupper.

– For å ta de høyreekstreme gruppene i Kristiansand for 10-12 år siden, så var det barnevernets barn, mens dette i stor grad er voksne menn som utveksler ganske krasse ekstreme og hatefulle ideologiske synspunkter, sier Carlsson om utviklingen.

Tror flere vil tenke seg om

Han tror en del høyreekstreme vil tenke seg om en ekstra gang, etter bomben i Oslo og massakren på Utøya.

– Det vil nok få en del som har vært aktive til å tenke seg om før de går ut i disse miljøene med veldig hatske synspunkter. Men noen kommer til å bli igjen, og de kommer til å være ganske aktive, tror Carlsson.

Reaksjonen i etterkant gir håp

Ali i Muslimsk Union på Agder håper de utallige rose- og fakkeltogene etter terroraksjonene ber bud om et tryggere, multikulturelt samfunn.

– Det er flott å se på det. At alle sammen har vært méd, også muslimer. Det er det som gir håp og glede i en så forferdelig vond situasjon, sier Ali.