Hopp til innhold

154 ansatte mister jobben på jernstøperi

Nedleggelsen av Global Castings, tidligere Kristiansand Jernstøperi, fører til at 154 ansatte mister jobben. Årsaken er at produksjonen flyttes utenlands.

Nedleggelsen av Global Castings, tidligere Kristiansand Jernstøperi, fører til at 154 ansatte mister jobben. Årsaken er at produksjonen flyttes utenlands.

STENGER DØRENE: Global Castings, tidligere Kristiansand Jernstøperi, skal legge ned produksjonen på Dalane. Over 150 ansatte mister jobben.

Jesper Mikkelstrup

Administrerende direktør Jesper Mikkelstrup ga de ansatte beskjeden i går.

Foto: Geir Egeland / NRK
Tor Ivar Ruud

Hovedtillitsvalgt Tor Ivar Ruud

Foto: Geir Egeland / NRK

Jernstøperiet, som blant annet lager vindturbiner, har ifølge administrerende direktør Jesper Mikkelstrup ikke mulighet til å konkurrere med bedrifter i andre land på grunn av lavt kostnadsnivå.

– Vi må dessverre stenge støperiet her i Kristiansand. Grunnen er at det ikke er lønnsomt å drive et støperi i Norge, sier den danske direktøren til NRK.no.

– Etterspørselen er ikke så stor på støpegods og høyt kostnadsnivå i Norge gjør det vanskelig.

– Livsgrunnlaget forsvinner

Hovedtillitsvalgt Tor Ivar Ruud på støperiet sier til NRK.no at de ansatte er i sjokk og at skuffelsen er stor.

De ansatte fikk beskjeden mandag ettermiddag på et allmøte.

– Folk ble forbannet, oppgitte og lei seg. Livsgrunnlaget til 154 ansatte forsvinner jo, sier Ruud til NRK.no og legger til:

– Vi hadde håpet at dette ikke skulle skje. De burde gitt oss en mulighet til å vise at vi kunne klare dette her i Kristiansand.

Stenger dørene i mai

Produksjonen skal fortsette frem til slutten av mai 2014, men allerede i januar vil flere miste jobben sin.

– Det vil bli en gradvis nedtrapping av produksjonen. I slutten av januar vil vi ha cirka halv produksjon. I slutten av mai vil alt bli stoppet, sier Jesper Mikkelstrup.