Hopp til innhold

Alt liv er i slekt

Det mangfoldige livet på jorda er i slekt. Evolusjon betyr at artene endrer seg over lang tid. Evolusjon dreier seg om endringer som arves. Livet startet i havet for vel 3,5 milliarder år siden.

Evolusjon urceller i vann tegnes NRK Skole

Urcellene utviklet seg i vann fordi levekårene på jordoverflaten var for harde. Det var ikke oksygen der. Giftige gasser og farlige UV-stråler ga ikke gode forhold for liv.

Illustrasjon: Silje.M.Kristiansen / NRK

Charles Darwin in 1881

Charles Darwins forskning har endret synet på menneskets plass i den artsrike naturen. Darwin fikk mye kritikk i sin egen samtid.

Foto: Colin Purrington / Wikimedia Commons

Se NRK Skoles korte læringsvideo om evolusjonsteorien

Den verdensberømte forskeren, Charles Darwin (1809 - 1882), er kjent som evolusjonsbiologiens far. Som ung var han interessert i natur og friluftsliv. Han trivdes ikke med studier i medisin og teologi.

Han takket ja til å være med som naturforsker på en fem år lang jordomseiling med skipet HMS Beagle i 1831. Dette endret livet hans. Det satte også et varig preg på all moderne vitenskapelig tenkning.

Darwin visste godt at han ville få kritikk for forskningen sin. Først 20 år etter jordomseilingen ga han ut boka ARTENES OPPRINNELSE.

karikatur av forskeren Charles Darwin som apelignende. Fra wikimedia commons.

Forskeren Darwin møtte mye motstand og ble ofte gjort narr av, som i denne tegningen fra et satirisk blad i 1871.

Illustrasjon: Wikimedia Commons

Darwin fikk mye kritikk fra kirken for teorien om at alt liv på jorda er i slekt, og har utviklet seg over mange millioner av år ved naturlig utvalg. Her var ikke mennesket satt i en særstilling i naturen slik det var vanlig å gjøre.

Kjetil Lysne Voje, evolusjonsbiolog UIO

Kjetil Lysne Voje fra Universitetet i Oslo er forsker og evolusjonsbiolog. Han er NRK Skoles fagkonsulent for læringsvideoen om evolusjonsteorien.

Foto: Unni Vik / UIO

Lær mer om forskeren Charles Darwin

I vår tid er hovedlinjene i Darwins bok akseptert innen vitenskapen, forklarer Kjetil Lysne Voje, fra institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo. – Forskerne har lært mye mer om hvordan evolusjon foregår etter Darwins tid. Likevel er det forbløffende hvor mye Darwin forsto. Les mer om forskningen til Kjetil Lysne Voje, UIO

Kjøttfinnefiskene krabbet opp på land

Et av de store gjennombruddene i evolusjonshistorien er om kjøttfinnefisker som utviklet smarte finner. Dermed klarte de å krabbe opp på land. Disse spennende fiskene levde på grunne områder i grensen mellom hav og land. Dette var et veldig viktig steg i utviklingen av firbeinte virveldyr på land.

Evolusjon, kjøttfinnefisk på land NRK Skole

Kjøttfinnefisken krabbet etterhvert opp på land med smarte finner. Et gjennombrudd for liv på land i følge evolusjonslæren.

Illustrasjon: Silje M.Kristiansen / NRK

Fiskenes utvikling er spennende

Fiskene utviklet seg fra tidlige ryggstrengdyr for rundt 460 millioner år siden. Bruskfiskene ble blant annet til haier og skater. Beinfiskene delte seg opp i to grupper: kjøttfinnefisker og strålefinnefisker. Lær mer om fiskenes evolusjonshistorie her.

Evolusjon fiskene tegning NRK Skole

Slektslinjene til fiskene er spennende å forske på. Fiskene er en stor og viktig gruppe i evolusjonen.

Illustrasjon: Silje M.Kristiansen / NRK

Primatenes slektstre vekker fortsatt debatt

Evolusjon tegning primattreet NRK Skole

Primatfamilien har interessante slektshistorier. Menneskene har sin plass blant primatene viser evolusjonsteorien. Det var en stund uklart om det var sjimpansene eller gorillaene vi var nærmest i slekt med. At vi tilhører primatene har vært klart lenge.

Illustrasjon: Silje M.Kristiansen / NRK

Utviklingen innen primatfamilien som vi selv tilhører, er interessant for oss mennesker. Når primatene utvikler seg nærmer vi oss sakte men sikkert vår egen tid.

For rundt 18 millioner år siden utvikler det seg en primatlinje som er utgangspunktet for det vi i dag kaller store menneskeaper og oss mennesker. Sjimpanseartene er våre nærmeste nålevende evolusjonære slektninger.

Evolusjonsteorien vekker fortsatt debatt utenfor det vitenskapelige miljøet.

For snaue 6 millioner år siden splitter slektslinjen seg. En linje til utviklingen av sjimpanser, en annen linje til utviklingen av mennesker. Menneskeslekten homo oppsto for rundt 3 millioner år siden.

Silje Marie Kristiansen PhD biologi UIO og illustratør

Silje Marie Kristiansen, PhD institutt for biovitenskap UIO er kjent for gode illustrasjoner innen det biologiske feltet. Hun har illustrert flere læringsvideoer for NRK Skole.

Foto: Privat

Se illustrasjonene biolog Silje Marie Kristiansen har laget om cellens oppbygging.

Se tegninger laget av Silje Marie Kristiansen om celleånding.

Se tegningene om fotosyntese laget av Silje Marie Kristiansen for NRK Skole

Tegning artsrikdom evolusjonen, hval, menneske, ekorn, løvetann, manet, humle mfl NRK Skole

Det rike mangfoldet av arter viser endringer over lang tid, som er arvbare. Evolusjonsteorien vekker fortsatt debatt utenfor det vitenskapelige miljøet lenge etter året 1859, da boka Artenes opprinnelse ble gitt ut.

Illustrasjon: Silje M.Kristiansen / NRK

Evolusjonen står ikke stille selv om vi kan lese om den i historiebøkene! Alle arter er i stadig endring fordi miljøene vi alle lever i er i stadig endring, og fordi tilfeldige endringer i arvestoffet vårt skjer hele tiden.

FØDT SÅNN ELLER BLITT SÅNN - mer om epigenetikk

NYHETSBREVET til NRK SKOLE får du her!