Hopp til innhold

Unge slår alarm: Advarer mot å vise Squid Game til hysteriske foreldre

– Klarer ikke skille mellom fantasi og virkelighet.

Squid Game

Barn og unge over hele landet slår nå alarm om Netflix-serien Squid Game.

– Dette er en serie som overhodet ikke passer for hysteriske foreldre, sier elev på Mortensrud ungdomsskole, Lea Als Klein.

Fellesmail

Hun har vært med på å forfatte en mail til alle elevene på skolen. Her advares det mot hva Squid Game kan gjøre med enkelte foreldre.

«Vi har mottatt mange meldinger fra elever hvor foreldrene leker ansvarlige og bekymrede etter å ha sett deler av Squid Game på Dagsrevyen eller vg.no. Dette er IKKE en serie engstelige voksne bør se,» står det i fellesmailen.

Psykolog advarer

Elevene får støtte av psykolog Berit Lynggård.

– Mange foreldre er så hysteriske at de ikke klarer å skille mellom fantasi og virkelighet. Når barn leker Squid Game i skolegården, kan foreldre tro at barna faktisk dreper hverandre, forklarer Lynggård.

Hun mener det er på høy tid at det innføres barnekontroll på Netflix for å hindre at foreldre blir utsatt for skremmende innhold.

– Den dagen foreldre oppdager at det finnes mange andre voldelige filmer og TV-program – som Hunger Games og ekstra nyhetssendinger – da er vi ille ute.

Kan ikke overvåke

På Mortensrud ungdomsskole tror ikke Lea Als Klein at det vil hjelpe om barna ser på Squid Game sammen med foreldrene.

– Man kan jo ikke overvåke foreldrene sine 24 timer i døgnet. Vi vet om mødre som har ligget våken om nettene og skrevet meldinger til rektor og FAU. Og vet du egentlig hva foreldrene dine snakker om når de spiser middag med venner?

Sjekk mobilen!

Selv gikk hun inn på foreldrenes mobil for å sjekke hva de snakker om. Klein anbefaler andre barn om å gjøre det samme.

– Jeg kunne lese en melding om at pappa fryktet jeg hadde økonomiske problemer fordi jeg hadde bedt om ukelønn. Han antok derfor at jeg ville melde meg på en voldelig lek for å vinne potten på 300 millioner kroner.

Heldigvis oppdaget Klein sin egen far tidlig.

– Vi måtte ta en lang prat, noe som så ut til å roe ham ned. Jeg var tydelig og forklarte ham at i Squid Game dør ikke menneskene på ekte, slik de gjør i nettavisene.