Hopp til innhold

Støre vil la det være opp til hver enkelt kommune å nå 2 graders-målet

– Verden fremover trenger norske kommuner.

Jonas Gahr Støre på pressekonferanse.
Foto: NTB

Allerede før klimatoppmøtet i Glasgow er over, er det klart at regjeringen ikke vil innføre tiltak for å stanse den globale oppvarmingen på 1,8 grader.

– Jeg tror ikke det er klokt. Vi har akkurat kommet ut av en periode med strenge, nasjonale koronatiltak. Da er det ikke aktuelt å gå tilbake til nye, nasjonale krisetiltak. Den tiden er forbi, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Samtidig ber vi kommunene vurdere å innføre tiltak hvis de opplever at oppvarmingstrykket er for høyt.

Retningsvalg

Ifølge Støre innebærer regjeringens klimapolitikk et tydelig retningsvalg.

– Mens den forrige regjeringen trodde på nasjonal dugnad for å løse store utfordringer, har vi tro på det lokale selvstyret. Vi stoler på kommunepolitikerne. Dere vet, de som er så flinke til å stoppe folk fra å bygge i strandsonen.

Dette betyr at det vil være opp til den enkelte kommune å stanse den globale oppvarmingen på 1,8 grader.

– I noen kommuner – som Stavanger med sin årlige sandvolleyball-konkurranse – passer det kanskje med 3-4 graders oppvarming. På Geilo er det mer aktuelt med 2 grader kaldere klima. Det viktigste i en klimakrise, er nemlig å holde hjulene i gang. Folk må ha en jobb å gå til, også etter at de er rammet av flom.

Voldsom ressurs

Ifølge Støre ligger det en voldsom ressurs i kommunene.

– Jeg har allerede spilt inn til FN at vi i Norge har 356 kommuner. Verden fremover trenger norske kommuner. Derfor er vi nå i gang med å bygge flere norske kommuner under havbunnen.

Mange ting

For å møte fremtidens klimautfordringer må vi gjøre mange ting på én gang, forklarer statsministeren.

– Vi må både øke og senke temperaturen, lokalt, men også nasjonalt og internasjonalt. Det er helt nødvendig, men også unødvendig, og en klok tilnærming til disse spørsmålene.