Hopp til innhold

Skihoppere reagerer på at barn kler seg ut som skjeletter

– Manglende kunnskap om det å være beinrangel.

Skihopper og barn i kostyme.
Foto: Scanpix, NTB

Det norske hopplandslaget mener mange ikke er bevisste på hvilke signaler de sender ut på Halloween.

– Vi ser det hvert år: Drøssevis av barn som går rundt som skjeletter. Det er så mange andre ting man kan kle seg ut som! sier landslagssjef Clas Brede Bråthen.

Tråkket på

Han forklarer at hopperne bruker mye krefter og energi på å holde seg tynne.

– Og så kommer barna – én gang i året – og later som deres knokler også synes. Da føler utøverne seg tråkket på. Særlig når barna trøkker i seg sjokolade samtidig.

Bråthen ber foreldre ta en prat om holdninger med ungene sine.

– Godteri er ikke forenelig med skjeletter, og det er i alle fall ikke forenelig med toppidrett. Skal man være et sunt beinrangel, kan man ikke nyte livet på den måten der.

Manglende kunnskap

Ifølge den polske storhopperen Kamil Stoch er tradisjonen et eksempel på hvor feil det blir når man bare tar til seg en liten del av kulturen.

– Jeg reagerer på manglende kunnskap om det å være beinrangel. Det er ingen av dem som bruker hjelm, briller eller har et alkoholproblem, sier Stoch.

– For å være brutalt ærlig: Ingen av de barna jeg har møtt i skjelettkostyme ville klart seg særlig godt i hoppbakken i Vikersund.

Bråthen legger til at de aller fleste barn har en altfor optimistisk holdning til tilværelsen.

– De fleste av skjelettene gleder seg til vinteren. Det er jo totalt urealistisk. For å bli god i hopp kreves det årevis med negativt psykologisk press fra en multinasjonal organisasjon. Disse barna har ikke vært i nærheten av å oppleve noe lignende.

Uheldig sammenblanding

Bråthen forklarer at det er en debatt, internt i hoppmiljøet, om det er greit eller ikke å kle seg ut som skjelett hvis man er født halvt skihopper.

– Det vi uansett kan si, er at den tiden hvor man kunne kle seg ut som skihopper i MGP (Jahn Teigen, red. anm.) er forbi.

– Sammenblandingen med Halloween og annen populærkultur er svært uheldig. Hoppsporten er en seriøs idrett, ikke et freakshow. Man går ikke i hoppbakken bare for å se på flygende skjeletter. Det er så mange andre interessante sider ved denne sporten også.