Kraftig økning av norske AstraZeneca-eksperter

Imponerer WHO-sjefen.

To norske eksperter som har skapt oppmerksomhet i utlandet.

To norske eksperter som har skapt oppmerksomhet i utlandet.

Norge opplever en kraftig økning av norske AstraZeneca-eksperter.

– Det er helt vilt. Vi har ikke opplevd en slik økning siden Johaug-saken, da hele Norge ble dopingeksperter, sier ekspertforsker Karin Aga ved UiO.

Hun viser til at sosiale medier har avslørt at Norge har titusenvis av eksperter på hvorfor AstraZeneca er farlig og like mange på hvorfor det er helt, helt trygt.

– Det er ingen land som har så mange eksperter i forhold til folketallet. Nå håper jeg virkelig at verden ser mot Norge. For det er vel ikke mulig at så mange eksperter tar feil?

Har advart

Mange uttrykker at de er glade for at man endelig diskuterer AstraZeneca.

– Det bra, fordi jeg da får anledning til å diskutere alle de andre tingene som jeg mener er problematisk med moderne medisin, sier AstraZeneca-skeptiker Birgit Hoel som har et norsk flagg på sin Facebook-profil.

– Og jeg advarte mot AstraZeneca lenge før det meldt om tilfeller av blodpropp. Det er veldig bra at norske helsemyndigheter nå har stoppet vaksinen, det viser at de har begynt å lese norske kommentarfelt.

Hoel forklarer at hun mye heller vil bli smittet av korona enn å motta AstraZeneca-vaksinen.

– Jeg har aldri hørt om noen som får blodpropp av korona. Det er jo bare en liten influensa, forklarer Hoel, som nå feirer ett år som influensa-ekspert.

Ikke redd

Ole-Christian Kalland er imidlertid ikke redd for å ta AstraZeneca.

– Jeg mener at det er trygt, uansett hvor mange som dør av den.

I en lengre Facebook-publikasjon forklarer Kalland at han stoler fullt og helt på vitenskapen.

– Hva slags interesse skulle et stort legemiddelfirma ha av å holde tilbake informasjon? Tjene penger? Blidgjøre aksjonærene? Jeg tror helt ærlig ikke de ville tatt noen snarveier bare for å være først ute med tidenes mest etterlengtede vaksine, utdyper han.

– Er dette liksom en vaksinekonkurranse hvor det står milliarder på spill?

Forbløffet

Den store andelen norske vaksineeksperter har vakt internasjonal oppmerksomhet. Generaldirektør i WHO, Tedros Adhanom, er forbløffet.

– Nesten ingen av dem har medisinsk utdannelse. De må ha samlet inn enorme datamengder for å kunne uttale seg på denne måten.

Den egyptiske forskeren er i det hele tatt imponert over antallet koronaeksperter som finnes i lille Norge.

– Dere har jo Kari Jaquesson og Kjetil Rolness og ikke minst alle som skriver i kommentarfeltet til Rolness.

Endret artikkel

Etter Rolness’ kronikk i Aftenposten på lørdag har WHO gått inn på Wikipedia og endret artikkelen om koronaviruset.

– Nå står det at Covid-19 og de nye mutasjonene av viruset bare er som en mild influensa. Hvem trenger vel legeråd når Rolness bare kan vrikke den tredje bølgen vekk?