Hopp til innhold

Foreleser ber studentene skru på kamera: – Viktig å se dem i øynene når de onanerer

– Må kunne se hele mennesket.

Student i Teams-møte

Professor Nils Ole Tangeland ved UiT har forståelse for at mange studenter velger å skru av eget kamera under digitale forelesninger.

– Det er naturlig å ville skjerme seg når man ikke er helt påkledd, når man spiser eller tar på seg selv. Men blikk-kontakt mellom lærer og elev er likevel helt nødvendig, insisterer Tangeland.

Må passe på

Under pandemien er det mange som har opplevd offentlig ydmykelse etter å ha glemt å skru av kamera under forelesninger eller Teams-møter. Professoren viser imidlertid til flere studier som slår fast at man lærer best når man blir overvåket.

– Hvis vi ikke passer på, kan det fort gå noen sekunder hvor elevene ikke lærer. Det er derfor jeg ber om å få se dem i øynene når de onanerer.

Helfigur

Tangelands studenter er pålagt å ha på kamera både under, før og etter hans forelesninger, ettersom de er moderne heltidsstudenter. Dessuten må studentene sørge for gode lysforhold og vise seg i helfigur.

– For at jeg skal kunne gjøre en god jobb, er det viktig at jeg kan se hele mennesket foran meg. Og med «hele mennesket», mener jeg alle studentens hemmeligheter, samt hva venninnene holder på med i bakgrunnen.

Student Kaja Bratholm synes det er positivt at Tangeland krever påskrudde kamera.

– Hvis det er kjedelig, kan det hende at jeg dusjer, lager mat eller bruker den nye womanizeren min. Da er det lett for at jeg blir ukonsentrert hvis ingen sperrer opp øynene og stirrer på meg.

Kritisk

Medstudent Jonas Kalland forstår begrunnelsen, men er kritisk til de strenge reglene.

– For meg er det å gå på forelesning veldig personlig. Jeg har gjort det sammen med andre en gang jeg var yngre. Da fant jeg og kompisene mine en bunke ex.phil-bøker i skogen og så hadde vi forelesning hjemme i kjellerstuen til han ene. Slik fant jeg ut at jeg likte best å gjøre det alene.