FA presiserer handsregel: Ikke lov å ha armene innenfor 16-meter

– En unaturlig posisjon.

Fotballdommer

Etter at det er spilt tre runder av Premier League hersker det full forvirring om de nye handsreglene. Nå ser det engelske fotballforbundet FA seg nødt til å presisere reglene.

– Det skal dømmes dersom man har armene i en unaturlig posisjon, for eksempel innenfor en 16-meter. Det er ikke naturlig for et menneske å ha armene så nært mål, forklarer FAs dommersjef Mike Riley.

Lettere for dommerne

De nye reglene vil gjøre det lettere for dommerne å ta avgjørelser, mener dommersjefen.

– Nå trenger ikke lenger dommeren å ta hensyn til om handsen er med vilje, eller om ballen treffer armen. Det er straffe når armene er innenfor straffefeltet og Brede Hangeland er uenig.

Nytt er også at det skal blåses for hands dersom forsvarsspilleren holder foten i en unaturlig posisjon.

– Vi har sett en tendens til at spillerne bruker føttene som om de er hender. Dette er fotball, og da må føttene brukes som føtter. Dette betyr at det ikke er lov å redde ballen på streken med brassespark, eller peke med tærne mot tinningen hvis man er uenig i en avgjørelse.

Tilbakevirkende kraft

Riley understreker at handsreglene vil ha tilbakevirkende kraft. VAR skal nå gå gjennom alle tidligere Premier League-kamper og endre resultatet i henhold til de nye bestemmelsene.

Ellers meldes det fra England at Manchester United er ferdige på overgangsmarkedet i dette vinduet. En kilde i klubben sier United ikke vil forsterke stallen ytterligere da de føler seg godt nok rustet med den nye handsregelen.