Sønn hjem til Bergen for å fikse kommunens IT-system

(NRK SATIRIKS) – Mikkel kan alt sånt med data.

Kommunaldirektør Trine Samuelsberg
Foto: Therese Pisani / NRK

Mandag måtte skolebyråd i Bergen Linn Kristin Engø trekke seg etter en nok en IT-skandale i kommunen. Nå lover Kommunaldirektør Trine Samuelsberg å ta grep.

– Det har vært en del utfordringer med IT-systemene våre. Men nå kommer sønnen min Mikkel for å ordne opp. Han kan alt sånt med data, forsikrer hun.

Nytt passord

Mikkel (19), som for tiden studerer i Trondheim, er ventet å ankomme Bergen til helgen i forbindelse med onkelens 50-årsdag.

– Det som haster er den omstridte Vigilo-appen. Ingen i kommunen har klart å komme inn på den for å gjøre nødvendige endringer. Heldigvis vet Mikkel hvordan man får tilsendt nytt admin-passord.

Problemene skal ha oppstått i 2019 da Bergen kommune besluttet å endre passord på Vigilo-appen.

– Tidligere var admin-passordet «Passord123». Det var lett å huske fordi det er det samme passordet jeg har på Altinn, nettbanken og Facebook.

– Dessverre måtte passordet endres da vi ble gjort oppmerksomme på at det var synlig på Bergen kommunes nettsider under «Om kommunen». Og nå er det ingen som husker det nye passordet. Det er i alle fall ikke «1234», fordi det er pinkoden på alle kommunens telefoner.

Liten skrift

Mikkel vil også få i oppgave å fikse kommunens printere slik at de ikke skriver ut ark med tekst på begge sider.

– Dessuten er skriften på mailen min så liten at den er uleselig. Det gjør at jeg verken får lest eller svart på mailene fra Datatilsynet.

Byrådsleder Roger Valhammer sa i forrige uke at hele byrådet ville trekke seg dersom skolebyråden måtte gå av. Dette ble det aldri noe av.

– Nei, jeg husket ikke hvordan man sender ut fellesmail. Det ble så besluttet å avvente til Mikkel kommer for å lære meg det. Altså, jeg vet jo hvordan man sender mail til seg selv. Men når jeg trykker reply på den, så bare fortsetter den å komme til meg, forklarer Valhammer.

I de beste hender

Han understreker viktigheten av Mikkels besøk, ettersom sikkerhet og IT er et satsingsområde for Bergen kommune.

– Mikkel er kjempeflink, han satte opp routeren min i sommer. Byens innbyggere kan være helt trygge på at datasystemene er i de beste hender. Trine Samuelsberg har lovet å holde hele prosessen under oppsikt. Hun er dreven byråkrat som har over 50 års erfaring med å prøve å forstå IT.