Hopp til innhold

Stiller ut sine planer for Stavangerregionen

– Dette er en utstilling med våre forslag til hvordan vi ville planlagt regionen, sier Astrid Solli. Sammen med resten av studentene ved Byutvikling og Urban design viser de denne uken fram sine tanker og ideer.

Byutvikling og Urban design-studenter har utstilling

Studenter innen Byutvikling og Urban design har arrangert utstilling på eget initiativ for første gang. F.v: Monica Reinertsen, Andrea Marthinsen, Eline Øyri, Lise Sakariassen og Astrid Solli.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

– Det blir en litt sånn "Her er vi" utstilling, sier Monica Reinertsen.

Studentene ved Byutvikling og Urban Design ved Universitetet i Stavanger (UiS) åpnet fredag kveld en ukes lang utstilling med deres arbeid dette semesteret.

Denne uken fylles arbeidsbenkene med ferdige prosjekter om hvordan disse studentene mener Stavangerregionen bør planlegges.

– Hvordan vi ville planlagt regionen

Byutvikling og Urban design

Studentene viser fram sine forslag til hvordan de ville planlagt ulike områder i Stavangerregionen.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

For første gang har studentene fra både tredje, femte og syvende semester på den kreative ingeniørutdanningen satt sammen en utstilling.

– Kort sagt er dette en utstilling med våre ideer, og våre forslag til hvordan vi ville planlagt regionen, sier Astrid Solli.

Utstillingen er satt opp på studentenes eget engasjement. Så studentene som stiller opp er selv midt i eksamenstiden.

– Det er en ekstra motivasjon til å jobbe med prosjektene når du vet at flere enn kun foreleseren får se det endelige resultatet, sier Andrea Marthinsen.

Studentene håper så mange som mulig tar turen til utstillingen, og er klar for en diskusjon.

– Jeg håper det kommer folk fra relevante bedrifter, som kan komme med litt spørsmål. Når du har satt deg så mye inn i et prosjekt som det vi har, så er det gøy å kunne komme med innspill på planene, sier Reinertsen.

Studenter arrangerer utstilling

Studentene planlegger utstillingen før den åpner fredag kveld. Utstillingen står helt til fredag 5. desember.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

Delta i samfunnsdebatten

– Vi håper å gjøre dette til en tradisjon, sier Solli.

Hun går selv på femte semester på studiet, og er en av initiativtakerne til denne studentutstillingen.

– Dette er vår måte å vise fram det vi jobber med. Dette er realistiske prosjekter om byutvikling i Stavangerregionen, og denne utstillingen blir vår måte å delta i samfunnsdebatten, sier Solli.

Stort og smått

Studiet som er en bachelor med mulighet for fordypning videre på master, lærer studentene byplanlegging på ulike nivå. Det gjennspeiles av denne utstillingen.

– Vi starter på studiet med byplanlegging på små steder, mens vi med årene lærer å planlegge mye større områder. På master går vi inn på detaljnivå igjen, men da med helhetsperspektivet i bakhodet, forklarer Eline Øyri.

Derfor byr denne utstillingen på alt fra planlegging av Oskars plass i Stavanger, til flere ulike perspektiver på Brueland i Sandnes, og til slutt et blikk på hele regionen.

Ukjent studie

Byutvikling og Urban design

Studenter fra både tredje, femte og syvende semester viser fram oppgavene sine og Stavangerregionen.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

– Det er veldig tydelig at det ikke er så mange som vet om studiet vårt, og hva vi holder på med. Det er mange som først begynner på et annet ingeniørstudie på UiS før de får høre om dette, og bytter over, sier Øyri.

Øyri begynte selv først på et ingeniørstudiet rettet mot oljen. Det passet ikke helt for henne, og fikk gjennom universitetet høre om denne linjen. Nå stortrives hun med å være en kreativ ingeniør.

Flere av de andre på studiet havnet også på studiet ved tilfeldigheter.

– Jeg begynte egentlig på arkitekt, men fikk høre på studiet at det ofte skjedde i arbeidslivet at ingeniørene fikk de fleste arkitektjobbene. Derfor skiftet jeg over til denne linjen, som jeg mener er en perfekt kombinasjon av det kreative og det tekniske, sier Solli.

– Det er gøy å være kreativ, og her får du være det med grunnlag i noe. Vi forholder oss mye til reglement og kommuneplaner, og får være kreative ut ifra det, sier Reinertsen.

Nytt bygg

Utstillingen er plassert i lokalene hvor studentene normalt fyller alle pultene. Byutvikling og urban design-studentene har lenge holdt til i brakker på tomten ved UiS, og flyttet inn i helt nye lokaler i høst. Nå har studiet egne rom i det nye "Ivar Langens hus".

– Det er en helt annen verden, forklarer studentene.

Tidligere har de sittet litt tilfeldig rundt om i brakker, mens de nå fyller flere helt nye rom på bygget til UiS som ennå ikke er helt ferdig.

– Nå sitter vi i samme rom som resten av linjen, i klassene over og under oss. Nå er det blitt så mye lettere å spørre om hjelp fra medstudenter, sier Reinertsen.

– Dessuten holdes presentasjonene i ene enden, noe som gjør at du hele tiden kan følge med om du vil. Og det er gøy, spesielt hvis det er en oppgave jeg har gjort tidligere. Da er er interessant å se hvordan de andre har løst den, sier Lise Sakariassen.

Studentenes utstilling er åpen for folk og henger helt til fredag 5. desember.