NRK Meny
Normal

Varsler stor busstreik i Sør-Norge

Busstreik vil lamme busstrafikken i Rogaland, Hordaland og deler av Østlandet, advarer Norsk Transportarbeiderforbund.

Kolumbus-buss i trafikken i Kannik i Stavanger sentrum Eirin Larsen/NRK

Bussene, blant annet i Stavanger og Bergen vil stoppe opp mandag morgen dersom det blir streik.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Hvis meklinga i bussoppgjøret ikke fører fram til helga, vil all busstrafikk stoppe, skriver Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) i en pressemelding.

Totalt vil over 3400 bussjåfører vil bli tatt ut i streik i første streikeuttak. Dette går fram av plassfratredelsene som i dag ble overlevert riksmekleren.

Fra Rogaland til Oppland

Bussene i hele Rogaland, Bergen, Os, Hardanger og Voss vil stoppe fra mandags morgen. Store deler av bussene i Østfold og deler av Hedmark og Oppland vil også stoppe, samt deler av busstrafikken til og fra Gardermoen, inklusive shuttlebussene til og fra hotellene ved flyplassen. Busstrafikken inne på selve flyplassen (OSL-kjøring) vil i første omgang bli holdt utenfor streiken. Busstrafikken i deler av Telemark og Agder vil også bli rammet.

Meklinga i bussoppgjøret starter fredags ettermiddag, og partene har frist til kl 24.00 søndags kveld med å komme fram til en løsning. Det er sjette gang på rad at lønnsoppgjøret i buss går til mekling. Meklinga skal gjennomføres i samarbeid med LO Stat og YTF.

– Ikke interesserte i å forhandle

– Vi hadde virkelig håpet på en forhandlingsløsning denne gangen. Men vi fikk ikke en gang et økonomisk tilbud fra arbeidsgiverne. Dette er nokså spesielt, og viser at arbeidsgiverne ikke var interesserte i å forhandle med oss, sier forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF).

Disse bedriftene vil bli tatt ut i streik fra arbeidstidas begynnelse 28. april hvis det ikke blir meklingsløsning:

  • Nettbuss Øst AS
  • Boreal Transport Sør AS (Rogaland)
  • Tide Buss AS (Nord-Rogaland og Hordaland)
  • Setesdal Bilruter AS
  • Drangedal Bilruter AS

Ber publikum holde seg oppdatert

Setesdal Bilruter er et av fem busselskap i Agder som tas ut i streik 28. april dersom meklingen ikke fører fram.

– Lønnsforhandlinger lever sitt eget liv og det er umulig å spekulere i. Vi må bare avvente hvordan de går frem mot fristen. De som tar buss må lytte på radio, følge med på nett for å få med seg hva som skjer, sier daglig leder Terje Greibesland.