Hopp til innhold

Ungdommen svikter tribunene

Norsk fotball taper i kampen mot annen underholdning. Nå må klubbene ta et krafttak for å få flere tenåringer på kamp, mener Viking-direktør.

Glisne tribuner på Viking stadion

Under 3000 tilskuere var på kampen. Det betyr at de fleste som har sesongkort heller ikke var til stede da Viking tapte for Molde.

Foto: Erik Waage / NRK

– Snittalderen på publikummet vårt er altfor høy. Det er altfor få tenåringer på kamp, sier kommersiell direktør Dag Ove Aksland i Viking FK.

Unge, og tenåringer svikter norsk fotball, og i Viking merker de virkelig at de velger PC og sofa fremfor tribune og norsk fotball. Klubben har ikke eksakte tall som forteller om ungdomsflukten, men alt tyder på at det er mindre attraktivt blant unge å gå på fotballkamp.

– TV og sosiale medier gir oss en unik mulighet til å velge det vi er mest opptatt av selv. Unge velger og utforsker på et helt annet nivå nå, enn det de gjorde tidligere, sier Aksland.

Under 3000 på kamp

Både unge og voksne har svikta Viking denne høsten, og lørdag toppet det seg da bare 2939 satt på tribunen i Jåttåvågen og så Viking tape for serievinneren Molde.

Samtidig heiet 4240 personer fram Oilers til ishockeyseier. De to klubbene gjør det de kan for å hindre slike kampkollisjoner, men det er ofte TV-sendinger som avgjør når kampene skal gå. Blant de unge er det ingen tvil om hvem som er mest attraktive akkurat nå.

Johannes Borgen Søllesvik og Thor Olav Moe

Johannes Borgen Søllesvik og Thor Olav Moe går helst på Oilers-kamp.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Oilers er best. Det er mye kjekkere å se på, sier Thor Olav Moe.

– Oilers er kjempegode og får spille mot andre i Europa. Det er kjekt å se når de feirer, og litt kjekt når de blir sure, sier Johannes Borgen Søllesvik.

– Det er klart at de sportslige resultatene, det som foregår på matta, har svært mye å si. Fotballen er en del av den generelle opplevelsesindustrien, og den blir utfordret. Når Oilers har stor suksess er det mange som velger å se de. I tillegg har vi jo blant annet engelsk og spansk fotball. Det har norsk fotball utfordringer med å konkurrere med, sier Aksland.

Bare to tilskuere midt på kortsiden på Viking Stadion

Bare to publikummere hadde tatt plass under storskjermen på Viking stadion.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vil ikke sitte i et sort hull

Og for å få de unge tilbake på stadion tror Aksland på to løsninger: bedre fotball og et mer moderne og spenstig arrangement.

– Til nå nettverket på de fleste stadioner brutt sammen dersom det har kommet mer enn 4000 mennesker. Da får jo ikke publikum kontakt med omgivelsene. Derfor har vi installert et kraftig trådløst nettverk som gjør at opptil 16.500 kan streame samtidig, sier han.

Prosjektet heter Connected League, og Viking var først ute i Norge med å koble seg på.

– Spesielt unge mennesker ønsker ikke å være på et sted hvor det er et dekningsmessig sort hull. Dette vil Connected league gjøre noe med, samtidig som fanopplevelsen skal bli bedre. F.eks. kan man se flere kameravinkler og delta i konkurranser og se innhold som er unikt for dem som er inne på arenaen, sier mediesjef Thomas Torjusen i Norsk Toppfotball.

Flere tiltak for tenåringer

Norsk toppfotball har heller ikke noe tall på hvor mange ungdommer som går på kamp, men har gjort mye for å invitere dem.

Klubbene har jobbet mye med egne familietribuner og familiepriser. Det er også gjort en rekke stunt mot skoler og unge i klubbenes respektive nærkommuner, og det er gjort en del sammen med både Norsk Tipping og Canal Digital for å trekke flere publikum til tribunene. Ofte med de yngre som målgruppe, sier Torjusen.

I tillegg trengs en bedre fotball, og flere supportere.

– Vi må ha et skikkelig sportslig produkt, og bygge profiler av dem som springer på banen. Vi må sørge for at dette er personer som publikum, og ungdom, vil identifisere seg med. Vi kan få digitale spillerkort og personlige intervju med spillerne. På den måten bygger vi profiler, oppmerksomhet rundt Viking, og sørger for at flere vil komme på stadion, sier Dag Ove Aksland i Viking.

Kjell Jonevret på tribunen

Det var stappfullt på tribunen da Viking fikk besøk av Sandnes Ulf 16. mai i år. Det er unntaket.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK