Hopp til innhold

– Innvandrere i Sandnes blir ikke hørt

Det mener innvandrerrådet, som skal organiseres på ny. Det skal gjøre det lettere for innvandrerne å bli hørt politisk. – Tidligere har dette bare vært en symbolfunksjon, sier en fornøyd leder av rådet, Hamidullah Amiri.

Hamidullah Amiri

Hamidullah Amiri er leder for Innvandrerrådet i Sandnes som fra 15. september skal bestå av tre bystyremedlemmer i tillegg til fire innvandrermedlemmer.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

Pål Morten Borgli

Pål Morten Borgli (Frp) er varaordfører i Sandnes.

Foto: Ståle Frafjord

– Innvandrerne mangler mange ting i Sandnes kommune, sier Ardalan Ababakir fra Kurdistan som har drevet frukt og grønthandel i Sandnes i 15 år.

Han mener byen så langt har manglet samlingssteder og talerør for innvandrere inn i politikken.

– Profesjonelt organ

Men nå håper han endringen er på vei. Sandnes Innvandrerråd ska nemlig fra høsten av bestå av tre bystyremedlemmer i tillegg til fire medlemmer fra innvandrermiljøet. Målet er at innvandrernes stemmer lettere ska bli hørt.

Rådets leder Hamidullah Amiri mener endringen kommet som bestilt.

– Det er det vi ønsket, et profesjonelt organ. Tidligere var Innvandrerrådet bare en symbolfunksjon. Nå håper jeg bare at vi skal komme skikkelig i gang, sier han.

Maner til mer engasjement

Pål Morten Borgli (Frp) er varaordfører i Sandnes. Han forteller om bred politisk enighet rundt en omlegging av innvandrerrådet.

– Bystyret har enstemmig opprettet dette og revidert noen vedtekter for rådet, og det er ikke noen motsetninger politisk med å gjøre det på denne måten.

Han mener likevel at de om lag 14.000 innvandrerne i byen ikke kan hvile seg på rådet alene, og oppfordrer til mer engasjement.

– De må jo engasjere seg i saker og komme med bidrag til hvordan vi kan gjøre ting. Noe som de nå enklere kan gjøre gjennom rådet, sier han.

Han mener likevel at Sandnes gjør en god jobb for innvandrerne slik det er i dag også.

Ardalan Ababakir mener uansett at omleggingen er et langt steg i riktig retning.