NRK Meny
Normal

Trenger flere jazzkroner

I likhet med mange andre jazzfestivaler i Norge, ligger Sildajazzen i Haugesund an til å gå med underskudd i år. Regjeringen vil gi mer penger til, og dermed kan flere festivaler få økt støtte.

Fra Sildajazz i Dokken

Fra Sildajazz i Dokken i sommer.

Foto: Ragnar Christensen / NRK

Chaka Khan åpnet årets Sildajazz, og trakk rundt 1500 mennesker på rådhusplassen, men de aller fleste konsertene under årets Sildajazz var ikke utsolgt, og enkelte artister er svært dyre å få på scenen.

– For lite støtte

Regjeringen annonserte i statsbudsjettet at de vil gi 73 millioner til arrangører og festivaler neste år. SIldajazzsjef Bjarne Dankel håper derfor på økt statsstøtte.

Bjarne Dankel

Bjarne Dankel er festivalsjef for Sildajazzen.

Foto: NRK

– Det går jo an å håpe. Første og fremst er det fantastisk at de øker festivalandelen i statsbudsjettet og ser på det arbeidet vi gjør i forbindelse med festivaler. Det fortjener mer penger. Vi er veldig viktige arbeidsgivere for musikere gjennom hele året, og ikke bare under festivalen, så derfor er det viktig at vi får rammer til å håndtere det, sier Dankel.

– Hvis du sammenligner med jazzfestivalene er det klart at Sildajazzen har vært et stebarn når det gjelder festivalstøtte gjennom mange år. Det er noen som får over en million i statsstøtte. Vi synes at, i forhold til den produksjonen vi har, er det lite med 350.000. Vi skulle gjerne hatt mer. Det kunne gjort oss mye bedre og mer spennende, sier han.

– Neppe balanse i regnskapet

Det endelige regnskapet etter årets jazzfestival i Haugesund er ikke helt klart enda, men Dankel liker ikke beregningene som er gjort hittil. Både Oslo, Molde og Kongsberg jazzfestivaler har gått i minus.

– Nå går regnskapsåret ut ved årsskiftet. Det kommer stadig inn nye regninger til oss. Jeg tror det blir vanskelig for oss å se at det blir balanse, sier Dankel.

Statuen "Fiskerne" har tatt seg en tur på byen.

Statuen 'Fiskerne' tok seg en tur på byen under årets Sildajazz.

Foto: Ragnar Christensen / NRK