Hopp til innhold

Trangt om plassen på føden

De siste ti årene har antall fødsler på Stavanger universitetssjukehus økt med opptil 200 hvert år. Fødestuer har det derimot ikke blitt flere av. Nå er det både trangt og travelt på fødeavdelingen.

Video Fødeboom på SUS

Det blir født flere barn enn noen gang på Stavanger universitetssjukehus.

Bare i september har 341 barn kommet til verden på sykehuset. Det er 48 flere enn på samme tid i fjor.

Jordmødrene har det travelt. Og selv om målet er å være til stede for alle under den aktive delen av fødselen, blir det ikke alltid slik.

– Det er klart at det er ikke alltid vi klarer det under disse forholdene. Det tilspisser seg av og til, og da får vi ikke alltid ytt det som vi ønsker som jordmødre, forteller jordmor Åshild Berg.

3774 barn i år

Jordmor Åshild Berg

Jordmor Åshild Berg (t.v)sier at de ikke alltid får så mye tid som de ønsker sammen med par på fødestuen. Her sammen med et nybakt foreldrepar på Stavanger universitetssjukehus.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Antall nyfødte barn har økt jevnt fra 2002 på sykehuset i Stavanger. Hittil i år er det kommet 3774 nye verdensborgere.

Berg forteller at det varierer hvor travelt jordmødrene har det. Men toppene kommer hyppigere og de varer lengre enn før.

– Vi blir litt frustrert fordi vi ønsker veldig gjerne å kunne ha god tid og kunne falle til ro med paret på fødestuen, sier jordmoren.

Når det står på som verst må jordmødrene gå fra rom til rom og prioritere de fødende kvinnene som trenger hjelpen mest.

Kan være trangt i minst 15 år

Selv om antall fødsler øker med 200 hvert år, utvider ikke sykehuset med flere fødestuer.

Og det er det heller ikke noen planer om å gjøre i nær framtid, forteller styreleder i Helse Stavanger Oddbjørg Starrfelt.

– Rogaland vokser enormt. Sykehuset må bygges ut og renoveres kraftig på lang sikt. På kort sikt kan vi finne løsninger for fødeavdelingen dersom det blir nødvendig, sier hun.

– Jeg leser i avisen at det er trangt til tider, men jeg har ikke fått noe rødt lys på at det er kritisk på fødeavdelingen, sier Starrfelt.