To Hedda-priser til Rogaland teater

Rogaland teater stakk av med prisene for årets forestilling og særlig kunstnerisk innsats.

Perpleks

ÅRETS FORESTILLING: Perpleks fikk Hedda-prisen for årets forestilling.

Foto: Stig H. Dirdal

«Perpleks» fikk prisen for årets forestilling under utdelingen av Hedda-prisen i kveld. Stykket er skrevet av Marius von Mayenburg og regissert av Glenn André Kaada.

Stykket ble satt opp på Rogaland teater i vår.

Pris nummer to for kvelden gikk til ensemblet i denne forestillingen, samt i «Fruen fra havet», for særlig kunstnerisk innsats.

Hedda-prisene deles ut årlig av Norsk teater- og orkesterforening for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Prisvinnerne fikk en Hedda-statuett utformet av kunstneren Nina Sundbye.

Her er juryens begrunnelse for årets forestilling:

Vinneren av Heddaprisen for årets forestilling er en leken, tankefull og intelligent forestilling, som lykkes i å gjøre komplekse filosofiske problemer og refleksjoner tilgjengelig for publikum uten å ty til forenkling.

Regissøren og skuespillerne har realisert tekstens potensial ved å benytte seg av teatrets muligheter til å skape en verden hvor det er mulig å vri og vende på virkeligheten. Resultatet er en fantasifull og underholdende iscenesettelse, som inviterer publikum til å utforske ideen om at kategorier som identitet, tid og rom ikke er så stabile som vi liker å tro.

Forestillingen belønnes ikke bare fordi den dro publikum med seg inn i en verden hvor virkeligheten oppløses og er i stadig forandring. Den fortjener også anerkjennelse for å ha vist hvilken kunstnerisk verdi det ligger i et vellykket samarbeid mellom regissør og ensemble.

Prisen for årets forestilling går til «PERPLEKS».

Her er juryens begrunnelse for særlig kunstnerisk innsats:

Juryen står fritt i om de ønsker å dele ut en Heddapris for særlig kunstnerisk innsats. I år ønsker juryen å dele ut en slik pris. Prisen går ikke til en regissør, scenograf eller dramatiker. Den går heller ikke til en enkelt skuespiller. Basert på to forestillinger ved ett og samme teater går prisen til skuespillerne samlet for deres ensemblespill.

Juryen ønsker å hedre samspillet mellom skuespillerne; den kollektive prestasjonen som løfter den enkeltes sterke rolleprestasjon til teateropplevelser av særlig kvalitet og verdi. En av forestillingene er en klassiker, den andre er et moderne stykke. I begge tilfeller så vi i samspillet en renhet og naturlighet som forutsetter raushet og trygghet i ensemblet. Det fellesskapet er teatrets forutsetning.

Prisen for særlig kunstnerisk innsats går til ENSEMBLENE I FORESTILLINGENE «FRUEN FRA HAVET» OG «PERPLEKS» PÅ ROGALAND TEATER.