To års fengsel for hjelp til selvmord

To attenåringer må i fengsel etter at de hjalp en venninne med å ta livet sitt.

Aktoratet i selvmordssaken

Arvid Malde var aktor og Verna Rege Nilsen var bistandsadvokat i saken mot de to attenåringene.

Foto: Ole Andre Lagmandok

De to attenåringene som var tiltalt for å ha hjulpet en venninne til å ta livet sitt i mars i fjor er dømt til fengsel i to år, skriver aftenbladet.no .

Stavanger Tingrett har gjort ett og et halvt år av straffen betinget.

Les også: - Jeg sa jeg ville savne henne

Straffen er i samsvar med aktors påstand. Forsvarerne til de to ungdommene ba om at de ble idømt samfunnsstraff.

Begge de tiltalte erkjente straffskyld da saken startet mandag.

De tiltalte ble også dømt til å betale avdødes foreldre 10 000 kroner hver i oppreisningserstatning, 30 000 kroner for utgifter til begravelsen og 10.000 kroner til moren for utgifter til lege og tap av feriepenger.

– Kunne ikke hindre henne

Under rettsssaken kom det fram at de to tiltalte og venninnen som tok livet sitt hadde tilknyning til det såkalte EMO-miljøet, som blant annet er preget av selvskading.

Begge attenåringene fortalte at venninnen hadde oppfordret dem til å hjelpe henne. de mente de var under press og at de ikke kunne hindre henne i å gjennomføre selvmordet.

– Lojalitetspress

I dommen heter det blant bannet at lojalitetspresset de følte overfor den avdøde har kommet dem til gode når straffen er fastsatt.

– Det vil også være et visst moment i vurderingen at både avdøde og de tiltalte synes å ha vært en del av et miljø der diskusjoner rundt selvmord og selvskading var mer vanlig enn i andre miljøer, skriver Stavanger Tingrett.