Hopp til innhold

Tiltalt for innførsel av bombe-ingredienser

En mann i 40-årene fra Stavanger er tiltalt for innførsel av en rekke stoffer som kan benyttes til å lage eksplosiver. Forsvareren avviser at mannen hadde terrorplaner.

Hydrogenperoksid og aceton fra boden til Mikael Davud

Politiet er på vakt mot personer som er i besittelse av både hydrogenperoksid og aceton. Dette beslaget er fra boden til norske Mikael Davud som i 2012 ble dømt for terrorplanlegging mot den danske avisen Jyllands-Posten.

Foto: Anders Brekke / NRK

Politiet har blant annet knyttet mannen til bestillinger og funn av stoffene hydrogenperoksid og aceton, ingredienser som tidligere er brukt i bomber i flere større terrorangrep i Europa, og som ofte går under navnet «Satans mor», etter TATP.

Det har tidligere vært skrevet en del i norske medier om den voldsomme sprengkraften til slike bomber,

Mannens forsvarer, advokat Sigurd Rønningen, sier klienten ikke hadde noen planer om å lage en bombe.

Erkjenner ikke straffskyld

– Han erkjenner ikke straffskyld etter den tiltalen som er tatt ut. Og han er veldig klar på at dette ikke skulle benyttes til noe som kunne skade mennesker eller eiendom, sier Rønningen.

– Kan du si noe om hva han skulle bruke dette til?

– Nei, det kan jeg ikke kommentere nå.

Ifølge tiltalen innførte mannen i juni og juli 2017 én liter svovelsyre, fem kilo natriumklorid, én liter glyserol, tre liter saltsyre og ett kilo kobbersulfat fra England.

Statsadvokat: «Overtredelsen er graverende»

Politiet beslagla dette i mannens bolig i Stavanger noen måneder seinere. Der fant de også tre desiliter Aceton og 25 patroner.

Mannen hadde også bestilt 2,5 liter hydrogenperoksid og 2,5 liter salpetersyre, men denne forsendelsen ble stanset av leverandøren, som skal ha varslet norsk politi.

Folke Åmlid

Statsadvokat Folke Åmlid

Foto: Anders Fehn / NRK

I tiltalen skriver statsadvokat Folke Åmlid at «overtredelsen er graverende blant annet på grunn av mengden og farligheten av de aktuelle stoffene».

«Utgangsstoffer til eksplosiver»

Mannen er tiltalt etter straffelovens paragraf 190, andre ledd.

Politiadvokat Maren Sagvaag Retland er aktor i straffesaken som starter i Stavanger tingrett 12. september.

Hun ønsker i liten grad å kommentere saken før den skal opp i retten.

– Vi mener den tiltalte har innført eller forsøkt å innføre utgangsstoffer til eksplosiver. Sakens alvor understrekes av at han er tiltalt etter straffeloven og ikke etter bestemmelsene i brann- og eksplosjonsvernloven, sier hun.

– Mener politiet at han hadde til hensikt å lage en bombe?

– Det vil jeg ikke kommentere nå.

Skulle lage sølvvann

Etter det NRK kjenner til har mannen forklart til politiet at han blant annet hadde planer om å lage alternative medisiner i sitt laboratorium hjemme i boligen sin. Han skal ha opplyst at sølvvann var ett av disse produktene.

Det har lenge versert diskusjoner på nettet mellom alternativbehandlere og konvensjonelle medisinske miljøer om virkningene av dette preparatet.

Det er satt av to dager til saken i tingretten.