Hopp til innhold

Sykehusene serverer kjøtt mer enn halve uka: – Skulle ønske det var mer grønt å velge i

Kostholdsrådet fra neste år vil trolig anbefale oss å spise mindre kjøtt. Ved norske sykehus er det ofte kjøttmiddager. Nå kan det bli endringer i sykehusmenyen.

Magnar Aske pasient SUS

Magnar Aske, som er pasient ved Stavanger Universitetssjukehus, gleder seg over kjøttkakene. Men det kan bli servert mindre kjøtt framover.

Foto: Erik Waage / NRK

– Maten her er bra, men jeg skulle ønske det var mer utvalg og mer grønt å velge i, sier Magnar Aske.

Han er pasient på Stavanger Universitetssjukehus (SUS). Til middag fikk han servert kjøttkaker i brun saus med poteter, erter og tyttebær.

Hvis vi skal følge kostholdsrådene som kommer neste år, kan det bety at vi må ha kjøtt til middag mindre enn halve uka.

Men per i dag er det flest kjøttmiddager som blir servert pasientene på mange norske sykehus.

Magnar Aske

De nye kostholdsrådene anbefaler nordmenn å spise mindre enn 350 gram kjøtt i uka.

Foto: Erik Waage / NRK

Gir pasientene det de vil ha

Oddveig Fossdal Drøpping er leder for ernæringskomiteen på SUS og seksjonsleder for klinisk ernæring. Hun sier sykehuset holder seg til de retningslinjene som gjelder i dag for kosthold i helseinstitusjoner.

– Pasientene kan som regel velge mellom to retter hver dag. Enten kjøttbasert eller fisk. I tillegg er det hver dag en vegetarisk eller vegansk og en halalmeny.

Oddveig Fossdal Drøpping

Leder for ernæringskomiteen på SUS, Oddveig Fossdal Drøpping.

Foto: Erik Waage / NRK

Pasientene kan velge å spise kjøtt hver dag hvis de vil.

Det er viktig å skille mellom kostholdsråd for befolkningen som har til hensikt å forebygge sykdom og hvilken mat du trenger for å bli frisk igjen. Vi må ta hensyn til det pasientene trenger.

Likevel forventer hun at Helsedirektoratet nå revurderer retningslinjer for mat på sykehus.

– Vi kan få til å kutte ned på kjøttbruken på sykehus i landet, sier Drøpping.

– Mindre kremkaker

Beth Aarskog er også pasient på SUS. Hun er enig med Drøpping og sier pasientene selv må få lov til å bestemme hva de skal spise.

Men:

– Jeg synes det er greit at sykehuset prøver å legge opp til endring når kostholdsrådene kommer.

Beth Aarskog

Beth Aarskog er pasient på SUS. Hun er strålende fornøyd med maten hun får servert på sykehuset.

Foto: Erik Waage / NRK

Selv kommer Aarskog til å legge om kostholdet for å følge de nye rådene.

– Det blir mindre kjøtt og mer grønnsaker. De gode feite ostene blir det slutt på, og det blir mindre fløte og kremkaker framover, sier hun og ler.

Cecilie Nchama Mabale, postvert SUS

Postvert på SUS, Cecilie Nchama Mabale, serverer dagens middag til pasientene.

Foto: Erik Waage / NRK

Forventer at institusjonene følger anbefalingene

Middagsmaten som blir rulla inn til pasientene i Sykehus-Norge ligner den i Stavanger. Ved de fire sykehusene i Helse Fonna er det fire dager med kjøtt og tre dager med fisk, med mulighet for å bestille vegetarmat.

– På noen av sykehusene har de en vegetardag annenhver uke, sier Olav Vikre som er avdelingsleder for matforsyning for fire sykehus i Helse Fonna.

NRK forklarer

Slik er det på andre sykehus i landet

Akershus Universitetssykehus

På Akershus universitetssykehus (Ahus) har de en meny med både kjøtt, fisk og vegetar til somatikken hver dag. Det er pasientene selv som velger om de vil ha kjøtt, fisk eller vegetar fra menyen, hvor det rulleres på rettene hver andre uke. Ahus tilbyr også spesialkost og tar imot ønsker fra pasienter på pasientrommene.

Til psykiatrien har Ahus en meny med kjøtt og fisk annenhver dag, og menyen rullerer hver fjerde uke.

Haukeland universitetssjukehus

Sykehuset har alltid en fast meny. Denne er tilrettelagt Helsedirektoratets anbefalinger i kosthåndboken. Det lages meny for hver sesong og innenfor hver sesong har vi rullerende tre ukers meny.

Hver uke serveres det:

  • Fisk to ganger, noen uker er det en dag med bearbeidet fisk (for eksempel fiskekaker og fiskeboller)
  • Rent kjøtt tre dager
  • Bearbeidet kjøtt to dager (for eksempel kjøttkaker og pølser)

Sykehuset har ingen dager hvor dagens meny er vegetar/vegansk, men de har en fast rullerende 14 dagers meny som kan bestilles.

I tillegg har de en egen ønskekostmeny, barnemeny og tilgjengelig 14 ulike kosttyper som kan bestilles for pasienter som har ulik mat intoleranse/allergi.

Nordlandssykehuset

På Nordlandssykehuset har de rutiner for rullering av meny:

  • Uke 1: Tre fiskemiddager og fire kjøttmiddager.
  • Uke 2: To fiskemiddager, fire kjøttmiddager og en vegetarmiddag.
  • Uke 3: Tre fiskemiddager og fire kjøttmiddager.

Alle pasienter som har behov for meny tilpasset egen helsetilstand/diagnoser, får dette.

Oslo universitetssykehus

Det er lagt opp til at pasientene i stor grad kan velge og det er alltid både fisk og vegetar tilgjengelig.

I tillegg til varierende ukesmenyer med tre retter som endrer seg, har de faste retter med dampet laks, fiskeboller, kjøttkaker, kyllingfilèt og pasta bolognese.

Det tilbys også suppe, småretter og dessert. 

Sykehuset Innlandet

Sykehuset Innlandet har innført et eget middagskonsept som innebærer at pasienter til enhver tid kan velge fra en 10-retters middagsmeny. Middagen serveres i porsjonspakker når pasientene ønsker. Menyen endres jevnlig.

Sørlandet sykehus

Kjøkken Sørlandet sykehus Kristiansand og Sørlandet sykehus Arendal har fem ukers rullerende hovedmeny.

Hver dag, mandag til lørdag, er det to alternativer med middag, hvor det ene alternativet er kjøtt og det andre er fisk. En til to dager i uka er det et vegetaralternativ i stedet for fisk.

 

Søndager har sykehuset ett middagsalternativ, hvor det er enten kjøtt eller fisk. Det er en egen vegetarmeny, og spesialkoster/ønskekoster for de som ønsker å benytte seg av dette.

 

Sørlandet sykehus Flekkefjord har et alternativ hver dag. Fisk tre ganger i uken. Ikke noe vegetar, men de har også spesialkost/ønskekosttilbud som kan romme vegetar.

Universitetssykehuset Nord-Norge

På sykehuset i Tromsø har de tre dager med fisk, ofte fersk fisk fra nærområdene. Fire dager i uken er det kjøtt. Sykehuset prøver å holde seg til rent kjøtt og fisk med en maksimum en dag i uken med farseprodukt. 

 

Sykehuset tilbyr vegetar/vegansk i ulike varianter hver eneste dag. 

Noen steder kan pasientene velge ganske fritt. Andre steder er det som i Haugesund – kjøtt fire dager, fisk tre. Pasienter som ber om vegetarmiddag, får det.

Fagfolk fra nordiske land har gått sammen om en stor rapport som oppsummerer kunnskap om kosthold.

Rapporten som ble presentert tidligere i juni legger opp til et lavere kjøttinntak enn norske myndigheter så langt har anbefalt – fra 500 gram rødt og bearbeida kjøtt til 350 gram i uka.

Målet er å fremme folkehelsa og forebygge kroniske sjukdommer, og rapporten skal danne grunnlag for nye norske kostholdsråd fra Helsedirektoratet neste år.

Les også: Nye kostholdsråd: Blir fortsatt kjøtt på grillen og godt i glasset

Albert Idsøe driver butikkslakter A. Idsøe i Stavanger.
Albert Idsøe driver butikkslakter A. Idsøe i Stavanger.

De kommer trolig til å lande på en anbefaling om mindre kjøtt i uka for nordmenn.

SUS beregner omtrent 120 gram rent kjøtt eller 180 gram farsekjøtt per middagsporsjon. Det vil si at en allerede med tre kjøttmiddager kan overskride anbefalingen.

På sykehuset i Haugesund regner de noe mindre kjøtt per porsjon.

Divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund, sier de forventer at offentlige institusjonene følger anbefalingene når de endres.

– Men vi vet jo at det varierer og vi vet at her er det prishensyn som konkurrerer med ernæringshensynet noen ganger også, sier hun.

Linda granlund, Helsedirektoratet

Divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund.

Vegetarmaten blir ikke spist

Vikre i Helse Fonna står med en litt annen utfordring.

– Dersom vi serverer vegetarmat så er det mange av pasientene som ikke vil ha det. Og da blir det bare liggende, sier han.

De spiser ikke opp maten og da sier Vikre pasientene ikke får i seg den næringen de bør ha.

– Da er det bedre at vi heller gir dem kjøtt eller fisk, eller noe som de virkelig spiser slik at de blir fortere frisk, påpeker Vikre.

Men det er ikke sikkert det blir fire kjøttmiddager i uka på norske sykehus neste år.

Mat SUS

Den mest populære maten på sykehusene er kjøttmiddager. Vegetarmaten blir mye sjeldnere spist.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi mener jo at de offentlige storhusholdningskjøkkenene og helseinstitusjonene selvfølgelig bør følge de nasjonale kostrådene, sier Granlund.

Pasient Magnar Aske ved SUS berømmer maten, men håper det blir mer variasjon og utvalg på sykehusmaten framover.

– De har et forbedringspotensial her på sykehuset, akkurat som vi har privat også, sier han.

Magnar Aske

Pasient Aske liker å spise variert. Han synes SUS gjør en grei jobb, men sier det kan bli bedre.

Foto: Erik Waage / NRK

Det er først til høsten at Helsedirektoratet starter arbeidet med å sammenfatte disse til kostråd. Dette arbeidet skal ferdigstilles i 2024.

Les også: Sier nye kostholdsråd vekker internasjonal oppsikt

Frukt og grønt er en viktig del av kostholdet rundt Middelhavet.
Frukt og grønt er en viktig del av kostholdet rundt Middelhavet.