Fryktet eksplosjon i fyrverkerifabrikk

Politiet fryktet lenge en eksplosjon i lokalene til Hattelands fyrverkeriproduksjon i Nedre Vats i Rogaland. Søndag gikk flere alarmer i bygget som inneholder flere tonn med sprengstoff.

Laster kart, vennligst vent...

Hatteland Kjemi ligger i Nedre Vats i Vindafjord kommune.

Klokken 18.30 melder politiet at situasjonen ved fyrverkerifabrikken er normalisert.

Det er ingen fare for eksplosjon lenger. Sikkerhetssonen er opphevet. Alarmen skyldes ikke varme eller røyk, men vanndamp som følge av overoppheting av en vannkjele.

Lenge fikk verken brannfolk eller politiet får nærme seg bygget.

– Vi kan ikke gjøre stort annet enn å følge med på situasjonen. Og akkurat nå er den uavklart, fortalte Kurt Løklingholm, operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, til NRK klokken tolv søndag formiddag.

Politiet opprettet en sikkerhetssone på rundt 450 meter ut i fjorden.

Dette bildet er fra inne i fjellhallen da NRK besøkte fabrikken i 1999.

Dette bildet er fra inne i fjellhallen da NRK besøkte fabrikken i 1999.

Foto: NRK

Sammen med Hattelands sikkerhetssjef, overvåket politi og brannvesen situasjonen fra fabrikkens operasjonssenter, som ligger helt inne i Vatsfjorden.

– Vi frykter at det kan skje en eksplosjon inne i hallen, fortalte Løklingholm.

– Hva skjer da?

– Denne fabrikken ligger heldigvis ganske gunstig til, inne i en fjellhall. Det er lite bebyggelse rundt. Foreløpig er ingen evakuert, svarte han.

Politiet gjorde også fortløpende vurderinger om de skulle evakuere beboere i enkelte hus på Raunes.

Det ble aldri nødvendig å evakuere noen, men beboerne i området ble informert om situasjonen.

– Det pågår fortsatt overvåking. De kan ikke nærme seg bygget før man er helt sikker på hvorfor disse alarmene er utløst. Det er vanskelig å si når man får en avklaring. Det kan ta tid, fortalte operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Irene Ragnhildstveit, til NRK klokken 17.30.

Til NTB fortalte sikkerhetssjef Olav Espedal i Jakob Hatteland Solutions at ingenting tyder på at noe har tatt fyr.

Anlegget er plassert slik at en eventuelt eksplosjon ville blåse ut over fjorden.

Selskapet Jakob Hatteland Kjemi har utarbeidet en informasjonsbrosjyre til lokalbefolkningen, skriver NTB. Der heter det blant annet følgende:

«En stor ulykkeshendelse ved lageret vil fremstå som en kraftig brann. I tillegg til tykk røyk vil det være støy i form av fyrverkeriartikler som går av, denne støyen vil fremstå som en serie med smell, tilsvarende en fyrverkeriforestilling, bare mer intenst.»