NRK Meny
Normal

Sparer 20 millioner kroner hver dag streiken varer

Stavanger sparer én million kroner hver arbeidsdag på lærerstreiken. Totalt sparer landets kommuner 20 ganger det hver dag streiken varer.

Streikevakter utenfor St. Svithun ungdomsskole

Utenfor St. Svithun skole i Stavanger var streikeviljen god under skolestart. Nå har elevene til disse lærerne vært helt eller delvis uten undervisning i en uke, og det sparer kommunen mye penger på.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Stavanger kommune har spart i underkant av én million kroner hver arbeidsdag på lærerstreiken. Når lærerne er i streik får de heller ikke lønn, og i dag er det ni arbeidsdager siden streiken startet for fullt.

I går kveld var nesten 4000 lærere fra hele Rogaland samla på Torget i Stavanger, og Frank Clausen fra Austbø ungdomsskole gir uttrykk for at streiken ikke kommer til å stoppa med det første:

– Utdanningsforbundet har mye å leve opp til. Min tillit til forbundet er tynnslitt.

– Så du var en av dem som stemte nei i uravstemningen?

– Ja, absolutt. Og kommer det opp et nytt forslag som går til uravstemning, så vil jeg ikke nøle med å stemme nei en gang til, sier Clausen.

Kommuner og fylkeskommuner sparer stort

De mange lærerne i hvite T-skjorter viste godt igjen da de var samlet til streikemarkering på Torget i Stavanger i går kveld.

Men når hundrevis av lærvare er i streik, betyr det også mindre lønnskostnader for landets kommuner. Personaldirektør i Stavanger kommune, Olve Molvik, forteller at omkring 300 lærere ikke får lønn mens streiken pågår.

Rådhuset i Stavanger

Stavanger kommune fortalte nettopp om et gap mellom budsjetterte skatteinntekter, og faktiske skatteinntekter på nesten 160 millioner kroner. Nå sparer kommunene penger på streiken, og varer den lenge, kan det bli mange millioner spart.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

– Det er omkring 300 lærere som ikke utfører den undervisningen de gjør til vanlig, og som vi derfor ikke trenger å gi lønn. Det utgjør sånn cirka 0,9 millioner kroner per dag, sier han.

Slik har det vært hver dag de åtte første dagene av streiken. Med opptrappinga i dag, sparer kommunen over en million, fra og med denne arbeidsdagen.

Totalt er tallet oppe i 20 millioner kroner på landsbasis ifølge Aftenposten. Og til nå har landets kommuner spart 125 millioner kroner.

Og innsparingen kan være godt nytt for en Stavanger, som nettopp har fortalt om 160 millioner kroner mindre i skatteinntekter enn budsjettert dette året.

Slik vurderer også lærer Frank Clausen fra Austbø ungdomsskole i Stavanger det.

– Men jeg tenker ikke på det, jeg tenker på at vi kjemper en sak for lærere i framtiden. Det er ikke bare vår kamp dette, det er en kamp for dem som vurderer å bli lærere – de som er startgropa, sier Clausen.

  • Se lærerne demonstrere i Stavanger.
Lærerdemonstrasjon i Stavanger.

Sparer på kunnskap

Men personaldirektør Molvik understreker at sparte lønnskostnader til lærerne ikke er det han tenker på i disse streiketider. Og det mener heller ikke lærer Anders Skorstad fra Sola at de bør gjøre.

– De sparer jo kunnskap som elevene mister hver eneste dag – kunnskap som de aldri får tatt igjen, sier han.

Rogaland fylkeskommune, som styrer de videregående skolene, sparer om lag en million kroner hver dag. Sandnes kommune opererer med 750.000 kroner i innsparte lønnsutgifter hver arbeidsdag.

Og streiken ser ut til å fortsette en stund til.

– Det mest sentrale er den generelle mistilliten jeg føler fra KS. De forslagene KS kommer med er gjennomsyret av mistillit til det å være lærer, sier Clausen.