Tror på løsning – venter med opptrapping

De neste dagene vil over to tusen nye lærere tas ut i streik. Men forbundene tror det blir siste gang de utvider streiken.

Streikende lærere utenfor KS-bygget

Nesten 8000 lærere vil være i streik i morgen. Her demonstrerer streikende lærere utenfor hovedkontoret til KS.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Fredag i forrige uke ble det varslet en kraftig opptrapping av lærerstreiken denne uken. Utdanningsforbundet har tatt ut ytterligere 2263 medlemmer i streik fra torsdag. Skolenes landsforbund har tatt ut ytterligere 79 medlemmer fra i dag, mens Norsk Lektorlag har tatt ut 31 medlemmer i streik fra fredag 22. august. Til sammen vil da 7849 personer være tatt ut i streik.

Denne opptrappingen iverksettes som planlagt, men arbeidstakerorganisasjonene legger ytterligere opptrappinger på is.

Nå venter alle på at KS skal invitere til nye samtaler. Pressesjef i KS, Kjell Eirik Saure, sier til NTB at han foreløpig ikke har konkret informasjon om tidspunktet for møtet. Men han føler seg sikker på at en avklaring om et møte vil skje onsdag.

– Jeg vet ikke om møtet vil bli avholdt onsdag eller torsdag. Det er heller ikke sikkert at dette vil bli opplyst om til pressen. Det kan hende at partene ønsker diskresjon om møtet. Dette er noe de må bli enige om, sier han.

– Ille hvis samtaler ikke fører fram

Gro Elisabeth Paulsen

Leder i Lektorlaget, Gro Elisabeth Paulsen, avventer møtet med KS før flere streikeuttak.

Foto: Norsk Lektorlag

Leder i Lektorlaget, Gro Elisabeth Paulsen, sier at de avventer ytterligere streikeopptrapping til de har sett hva som blir resultatet av samtaleinvitasjonen fra KS.

– Vi kommer ikke til å varsle flere uttak før vi har sett hva som blir resultatet av de samtalene KS har sagt de skal invitere oss til, sier Paulsen til NRK.

– Vi håper disse samtalane nå skal føre til en løsning som vi kan akseptere og anbefale for medlemmene våre og for skolen, sier hun.

Paulsen forventer at de vil komme til enighet med KS når de kalles inn til nye samtaler

– Jeg både håper og våger å tro det. Det ville være veldig ille hvis vi går inn i en ny runde med samtaler og står like langt fra hverandre når vi kommer ut av samtalene. Jeg håper vi nå ser bevegelser, og at KS har tenkt å komme oss i møte på en del viktige punkter, sier Paulsen.

– Forventer snarlig løsning

Anne Finborud, forbundsleder i Skolenes landsforbund

Anne Finborud, forbundsleder i Skolenes landsforbund, forventer nye takter fra KS.

Foto: Erik M. Sundt, Skolenes landsforbund

Skolenes Landsforbund har den samme streikestrategien som lektorlaget. De gjennomførte en varsla streikeopptrapping ved å ta 79 nye medlemmer ut i streik i dag, men avventar nå situasjonen videre.

– Vi legger ikke inn noen opptrapping nå, men venter til neste møte med KS har funnet sted, sier leder Anne Finborud.

Også hun tror de vil komme til en enighet med KS:

– Vi er beredt til å møte i dag så fort vi får invitasjon, og det ser vi fram til. Vi er spente på hva KS-styret helt konkret har bestemt å tilby oss. Vi regner faktisk med at de kommer med et tilbud der de har flyttet steiner i forhold til den skissa vi fikk tidligere, sier Finborud til NRK.

– Har du tro på at de neste samtalene kan bidra til å få avsluttet streiken raskt?

– Det er vårt håp, og vi forventer det nå, ja, sier Finborud.

Utdanningsforbundet vil ikke gi samme løfte, men de kommer til å vurdere dette fra dag til dag, sier pressesjef Nina Hulthin.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger