Hopp til innhold

Sammenslåing gir ny bankgigant i Norge: – En historisk dag

Men opprettelsen av landets største sparebank og nest største bank betyr ikke automatisk bedre lånebetingelser for kundene.

Sparebank 1 SR-bank Stavanger

Lokalene til Sparebank 1 SR-Bank i Stavanger. De slår seg sammen med Sparebank 1 Sørøst-Norge og blir en ny storbank.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Torsdag morgen ble det klart at Sparebank 1 SR-Bank i Stavanger og Sparebank 1 Sørøst-Norge i Sandefjord slår seg sammen.

Den nye banken heter Sparebank 1 Sør-Norge og får om lag 2300 medarbeidere fordelt på 65 kontorer i Sør-Norge.

Den blir landets største sparebank og nest største bank, skriver Sparebank 1 SR-Bank i en pressemelding.

– Dagen i dag er en historisk dag. Det var mange banksammenslåinger på 70- og 80-tallet, men siden har ikke antall banker endret seg mye. Sammenslåingen vi offentliggjør i dag er den største sammenslåingen som har skjedd i bankvesenet på 25 år i Norge, sier styreleder Dag Meidel i Sparebank 1 SR-Bank på en pressekonferanse i Oslo klokka 10.

Vi skal bli den beste banken for Sør-Norge, sier styreleder Finn Haugan i Sparebank 1 Sør-Øst Norge.

Per Halvorsen og Benedicte Schilbred Fasmer i den nye banken SpareBank 1 Sør-Norge.

Per Halvorsen og Benedicte Schilbred Fasmer i den nye banken SpareBank 1 Sør-Norge. – Fint brudebilde av oss, kommenterte en lattermild Fasmer da bildet ble vist på storskjerm under pressekonferansen i Oslo.

Foto: Sparebank 1 SR-Bank

Nåværende konsernsjef Benedicte Schilbred Fasmer i Sparebank 1 SR-Bank mener kundene vil merke sammenslåingen på en positiv måte.

– De vil merke at vi har større kraft til å bidra til bærekraftig utvikling både for bedrifter og folk, sier hun til NRK.

– Får personkunder bedre lånevilkår?

– Lån er bare ett element av det man har en dialog med banken om. Vi er gode på rådgivning. Noe av det vi kan bidra med til kundene våre handler mest om kompetanse og å gjøre det enkelt i hverdagen for kundene våre både digitalt og med god rådgivning, sier hun.

Blir en betydelig aktør utenfor Oslo

Ifølge Fasmer går mye av driften som før.

– Nå er det business as usual. Vi skal befeste posisjonen som Norges største sparebank og nest største bank. Og bli en god utfordrer til nordiske forretningsbanker. Og så er det litt gøy å kunne være en kraftfull aktør med hovedkontor utenfor hovedstaden.

Sammenslåingen vil helt klart gi økt konkurransekraft. Det er vi overbevist om at vil gjøre oss mer attraktive for kundene, medarbeiderne og eierne våre, sier styreleder Meidel.

Kristian Kristensen er ansattrepresentant i styret i Sparebank 1 SR-Bank.

– Dette er en gledens dag. De ansatte er overrasket, men også glade for det strategiske valget om å bli såpass store. Så gir jo sammenslåingen mange nye spennende muligheter for de ansatte, sier han.

Hovedtillitsvalgt Sally Lund-Andersen er på ferie i utlandet, men skriver i en melding til NRK at det er en historisk dag og at hun er stolt av det de har fått til.

Kristian Kristensen i Sparebank 1 SR-bank

Kristian Kristensen i Sparebank 1 SR-Bank sier mange ansatte er overrasket, men glade over at arbeidsplassen deres nå utvider betraktelig.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Hovedkontor i Stavanger

Fasmer i Sparebank 1 SR-Bank blir konsernsjef, mens nåværende konsernsjef Per Halvorsen i SpareBank 1 Sørøst-Norge blir visekonsernsjef.

– I bankbransjen er størrelse og skala viktig. Vi kan øke samlet kredittgivning til næringslivet. Vi har større løfteevne for lokale bedrifter, sier hun.

– Vi lever av å ta risiko. Nå blir vi også en mer solid bank.

Hovedkontoret skal ligge i Stavanger. Sandefjord vil også få flere viktige funksjoner i det nye storkonsernet.

Ifølge Fasmer skal ingen ansatte miste jobben som følge av sammenslåingen.