Hopp til innhold

Slapp av litt!

La ikke drømmeferien bli et mareritt. Her er seks gode råd mot feriestress.

Bade

Både voksne og barn trenger tid for seg selv i ferien.

Foto: www.colourbox.com

Ungene slåss i baksetet, far kjefter og mor gråter.

Hvem kjenner ikke igjen situasjonen. Ferien vi har gledet oss til i månedsvis er i ferd med å utvikle seg til en familietragedie. Vi skulle lade batteriene våre men det blir bare stress og elendighet.

-Dette kan vi selv endre på, hvis vi tenker oss litt om, sier stressrådgiver og fysioterapeut Thomas Pape til den danske avisen Politiken.

Man blir ikke bedre foreldre av å nå innom alle fornøyelsesparkene i løpet av sommeren.

Thomas Pape, stressrådgiver

Barn skal gire ned

Mange foreldre arbeider maksimalt opp mot ferien for å få avsluttet alle opgaver og tar stress og jag med inn i ferien. Forventningene er skyhøye, men ikke alltid de samme, og så går det galt, iføle Pape.

Stressrådgiveren mener at det hektiske programmet mange foreldre legger opp for å aktivisere ungene ofte er helt unødvendig og kan virke mot sin hensikt. Han advarer mot å farte land og strand rundt for å tilfredsstille ungene.

Berg- og dalbane

Du skal ikke fare rundt land og strand for å tilfredsstille ungene, mener stressrådgiveren.

Foto: Holthe, Kim / SCANPIX

-Barn har også bruk for å gire ned. De har jo hatt en hektisk hverdag i barnehage og skole. Det er viktig å gi ro, tid og rom til at de kan komme ned i tempo og bare slappe av, forteller Thomas Pape.

Stressrådgiveren understreker at man blir ikke bedre foreldre av å nå innom alle fornøyelsesparkene i løpet av sommeren. Da risikerer du at ungene blir overstimulerte i stedet for at de samler nye krefter i ferien.

Her er rådene mot feriestress:

1. Dropp glansbildet av den perfekte ferien

Dere har ikke ferie for å leve opp til naboenes forventninger, men for å være sammen og skaffe seg overskudd

2. Avstem forventningene før under og etter ferien

Finn ut av hvordan dere best lader opp. Det er svært individuelt fra person til person og fra familie til familie. Sett eventuelt et felles tema på ferien slik at alle vet hva de kan forvente.

3. Gi ungene skikkelig mat

Hvis vi feriekoser med å spise mye junkfood, så får ikke ungene nok av de fibrene som får magen til å fungere skikkelig. Stress i ferien vil derfor bli forsterket av dårlig kosthold.

4. Vær et forbilde for ungene dine

Kom deg ut og rør på deg! Barn elsker å være sammen med dere i alle slags aktiviteter. Ta ungene med ut på rulleskøyter, for å sykle eller løpe. Det synes de er kjempemoro.

5. Gi plass til det makelige tempoet.

Husk å veksle mellom de aktive dagene og dager hvor man bare slapper av. Det handler om å finne en balanse slik at nervesystemet ikke blir overbelastet av stimuli.

6. Sørg for alenetid

Der er ikke noe som er galt, fordi om barnet ditt har behov for å være litt aleine. Husk og å gi deg selv litt personlig tid.

Bilferie i Europa.

La ikke bilkøene ut i Europa ødelegge ferietrivselen.

Foto: Sven-Olof Ahlgre / SCANPIX

Flere nyheter fra Rogaland