Hopp til innhold

Guro og Amalie må sykle i anleggstrafikken

På Våland i Stavanger har foreldre organisert «gå-busser» for å gjøre skoleveien tryggere. Det vil rektor ved Våland skole ha mer av.

Guro Opsahl (10) og Amalie Jørgensen (11) går i femte og sjette klasse på Våland skule. Dei er begge glade i å sykla, men rektoren deira er uroa, og seier at sykkelvegen er farleg.

VIDEO: Guro Opsahl (10) og Amalie Jørgensen (11) går i femte og sjette klasse på Våland skole. De er begge glade i å sykla, men rektoren deres er uroa, og sier at skoleveien er farlig. I videoklippet treffer vi også mor til Amalie, Marita Sæbø, og Øyvind Tendenes, som sykler sammen med Alva barnehagen de dagene været er greit.

#nrkskolevei

NRK skal på radio, nett og TV finne gangfeltet som bør merkes opp, gjerdet som må forlenges, hekken som bør trimmes og veien der det kjøres for fort i Rogaland. Til det trenger vi din hjelp.

Ved å tagge ditt bilde med #nrkskolevei og laste det opp på Instagram, kan du gjøre andre oppmerksomme på akkurat din skolevei.

Vil ha «gå-busser», ikke foreldrekjøring

På Våland i Stavanger setter Ryfast-utbygginga sitt preg på skoleveiene, som rektor ved Våland skole, Eli Ryssdal, før mente var ganske trygge.

Ifølge Ryssdal har enkelte foreldre reagert på den endra trafikksituasjonen med å kjøre barna til skolen. Det synes hun ikke noe om. Det rektoren imidlertid vil ha, er flere foreldre som danner «gå-busser» for barna sine.

Hør hva rektoren mener i klippet under:

Rektor ved Våland skule, Eli Ryssdal seier at Ryfastprosjektet har gjort skulevegen utrygg for elevane hennar. Ho oppmodar foreldre om å laga gåbuss.

VIDEO: Rektor ved Våland skole i Stavanger, Eli Ryssdal.

– De tar med seg noen nabounger og bytter på å gå med dem, forklarer hun.

Per Kåre Foss, leder i trafikksikkerhetsutvalget i fylket, skulle ønske han hadde penger til å sikre alle skoleveier. Men det har han ikke.

Kan ikke love alle gang- og sykkelsti

– Jeg skulle gjerne hatt mange millioner kroner flere hvert år. Det er et stort behov, sier han, som likevel for lengst har innsett at det ikke kommer til å bli bygd gang- og sykkelstier og underganger over alt.

Foss kjenner til farlige skoleveier over hele fylket, og kan ikke love at det blir gjort noe med alle.

– Kjør sakte og klipp hekken

I mellomtida oppfordrer han både trafikanter, foreldre og huseiere – som på en del skoleveier også er én og samme gruppe – til å vise hensyn. Veit du at barn ferdes langs strekninga du kjører, er det lov til å kjøre saktere enn fartsgrensa – også om den er 30 kilometer i timen.

Og foreldre som kjører barna til skolen, bør sette dem av et stykke unna, slik at trafikken forbi skolen blir mindre.

– Vi bilister er ansvarlige for å kjøre bil på en forsiktig og fornuftig måte. Foreldre som lar barna gå til skolen, må vise dem hvor de skal gå, sier Foss, og legger til:

– Lar du hekken velte over fortauet, har du en jobb å gjøre, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..