NRK Meny
Normal

Ungdomsskole lover 5000 kroner i dusør for å få oppklart hærverk

I januar ble det gjort skader for flere millioner på ungdomsskolen i Sauda. – Viktig for lokalsamfunnet å få klarhet i saken, sier rektor Lars Terje Sandvik.

Politiet på plass utanfor Sauda ungdomsskule

Hærverket på Sauda ungdomsskole ble raskt en politisak da det skjedde i januar. Flere vasker ble tettet med papir, og vannet skudd på, slik at vannet rant inn i skolebygningen en hel natt. Vannskadene koster flere millioner å reparere.

Foto: Jonas Rød

Foreløpig har ingen meldt seg etter at Sauda ungdomsskole lovte 5000 kroner i dusør til den som kan komme med opplysninger som fører til at hærverk-saken ved skolen blir oppklart.

Politiet har etterforsket saken siden de omfattende vannskadene skjedde i januar. Flere vasker ble tettet med papir, og vannet satt på , slik at skolebygningen fikk store vannskader.

I mai er lokalene som fikk vannskader fremdeles under rehabilitering, og rektor Lars Terje Sandvik mener det haster å få oppklart saken.

– Folk er blitt mistenkeliggjort

– Vi går oppi det hver dag og ser hvor trist det er, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Framleis vatn på veggen

Rektor lars Terje Sandvik da han tok skadene i nærmere øyesyn i januar. Ennå er ikke klasserommene innflytningsklare.

Foto: Jonas Rød

Sandvik mener dessuten saken er en belastning for den lille kommunen. Sauda har i overkant av 4000 innbyggere, og det er litt over 200 elever på ungdomsskolen.

– Det går en del rykter om elever, og folk er blitt mistenkeliggjort. De har vi lyst til å få sjekket skikkelig ut av saken, påpeker han.

Politiet: – Helt greit

Randi Kalvik

Lensmann i Sauda, Randi Kalvik.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Politiet har hatt konkrete mistenkte , men tross flere tips er saken uløst nesten fire måneder etter at hærverket ble gjort. De har ingenting imot at skolen frister med dusør.

Lensmann i Sauda Randi Kalvik har ikke fått inn tips som kan oppklare saken, og mener det er helt greit at skolen utlover dusør.

– Det forekommer i slike saker der du står litt i stampe, sier lensmann Randi Kalvik.

Politiet tror det er unge mennesker som står bak ugjerningen, og Kalvik er enig i rektorens vurdering av at det er viktig for Sauda at alle spørsmål blir besvart.

Tror det er skoleelever

– Vi tror det er noen som hører til på skolen. De er sannsynligvis under den kriminelle lavalder. Dermed blir det ikke snakk om noen fengselsstraff, så de har ikke så mye å frykte. Jeg tror det er viktig for skolen å komme til bunns i dette, sier lensmannen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hærverk Sauda

Gulvet var dekket av en centimeter vann da renholdspersonalet kom på jobb morgenen etter hærverket ble gjort.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Det kan også være viktig for gjerningspersonen eller gjerningspersonene, mener rektoren.

En belastning å bære på det

– Jeg tror den eller de som har gjort det, har behov for å komme videre. Å sitte på noe sånt, uten å få det oppklart, er også en belastning. Det kommer også til å være godt for Sauda som lokalsamfunn å få gjort opp, sier Lars Terje Sandvik.

– Er det en av våre elever som har gjort det, må vi ta godt vare på den det gjelder. Vi vil sette sluttstrek, få gjort opp og blir ferdige med ting, sier han.

Det er fremdeles ikke klart når de ødelagte klasserommene blir innflytningsklare.