Skogbrannfaren avblåses denne uka

Den store skogbrannfaren på Vestlandet er snart over. Mengder med regn skyller bort faren for branner i skog og kratt.

Gressbrann på Edlandsfjellet ved Ålgård

Sist helg brant et fem kvadratkilometer stort området ved Edlandsfjellet på Ålgård. Nå avtar faren for flere branner.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Nå går vi inn i en uke der vi får nedbør hver eneste dag framover, i hvert fall til og med lørdag. Dermed vil den store skogbrannfaren være over i løpet av de neste dagene, sier statsmeteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt.

Faren for skogbrann i Sør-Norge har den siste tiden vært langt større enn meteorologene har en skala for.

– Alle gressbrannene den siste tiden har vist at faren har vært reell. Med all nedbøren som kommer i uka, vil denne fareperioden være over, sier Hassel.

Det har vært flere gressbranner i Rogaland i løpet av den siste uka, og store områder er svartsvidd av brannene. Brannvesenet brukte ett døgn på å få kontroll på et fem kvadratkilometer stort område som brant på Edlandsfjellet på Ålgård. Denne brannen brøt ut samme dag som gressbrannen i Time kommune var under kontroll.

– Hvor lenge det forblir liten fare for branner, kommer an på hvor mye nedbør det blir de neste dagene. Foreløpig er det ikke varsla mer enn 5 millimeter nedbør per døgn, men dette hjelper nok godt på skogbrannfaren, sier statsmeteorologen.

Beregninger viser at det onsdag, 7. mai, er liten eller ingen fare for skogbrann i Rogaland.

Skogbrannfaren snart over

Meteorologisk institutt sine vurderinger viser at det på onsdag er liten fare for skogbranner i Rogaland.

Foto: Yr.no

Meteorologisk institutt vurderer skogbrannfaren rundt 100 steder i landet. Det blir dermed ikke utstedt varsel for absolutt alle kommuner, og noen kommuner har flere målepunkt.

Skogbrannfaren beregnes for et gitt sted og er ikke alltid represensentativ for et større omkringliggende område.

I sesongen fra cirka 1. april til cirka 1. september blir skogbrannfaren spesielt overvåket, men også ellers i året dersom det oppstår stor fare for skogbrann.