Hopp til innhold

Nå skal «gamle-dama» byttes ut med den nye

Redningsskøyta RS «Ryfylke» har vært med å redde seks liv på sjøen i Ryfylke. Nå legger den ut på siste reis i området.

Ny skøyte til Redningsselskapet Rogaland

Her ser en nåværende RS 127 «Ryfylke» sammen med RS «Sjømann», som altså er det nye fartøyet som kommer. Det betyr mer fart og bedre plass.

Foto: Redningsselskapet Rogaland

– Det blir litt vemodig. Det er uten tvil ei dame vi har blitt glad i, sier Stian Rasmussen i Redningsselskapet.

Siden 2003 har redningsskøyta RS «Ryfylke» patruljert i Ryfylke.På den tida har den lagt bak seg 144 938 kilometer, eller over sju ganger rundt ekvator.

– Skøyta har gjort en formidabel innsats, først og fremst i Ryfylkebassenget. Den har hjulpet over 2200 personer på denne tida, sier Rasmussen.

Stian Rasmussen i Redningsselskapet

Stian Rasmussen i Redningsselskapet.

Foto: Privat

Gått ut på dato

Slutten for denne skøyta, betyr også starten for en ny, som skal farte i samme område . Ifølge Rasmussen var det nødvendig med en utskifting.

– Tida har gått siden denne båten var ny, og premissene har endra seg. Folka vi skal hjelpe, har fått større og tyngre båter. Det gjør at også vi har behov for en større og raskere båt, for å kunne gi best mulig bistand, sier han.

I tillegg bruker folk båten langt mer nå enn før. Tidligere var det helst i sommersesongen det var mest behov, legger han til.

Skal leve videre i Trøndelag

Førstkommende onsdag blir det den aller siste turen i Ryfylkebassenget.

– Det blir nok hverdag for mannskap og båt fram til den siste reisen. Vi håper på noen fine siste dager, og at folk som er ute med båt, tar kontakt om de lurer på noe, sier Rasmussen.

Etter siste reis, kjøres den inn til Sandnes, før den fraktes videre til Tromsø. Etter å ha vikariert en stund der, skal den rehabiliteres, for så å dra videre for å patruljere i Fosen i Trøndelag.

– Der er båtlivet annerledes enn her, så derfor kan den fremdeles brukes. RS «Ryfylke» er en av de mest brukte redningsskøytene i sin klasse i Norge, så behovet er stort, sier han.