NRK Meny
Normal

Nabolaget er invadert av rotter

Rottene har gjort store skader på hus i området.
Beboerne hevder at rottene kommer fra et gjenvinningsanlegg i området.

Rotter invaderer nabolag

Denne rotten fant Trine Eide Fossmark død bak et søppelspann da NRK var på stedet.

– Her vet vi ikke hva vi treffer. Treffer jeg den store, og klarer jeg å bruke denne?

Trine Eide Fossmark har bevæpnet seg med noe som ser ut som en lukegaffel med langt skaft. den holder hun foran seg når hun går inn i et av rommene i huset på Lura.

Hun har fått fullt av rotter i huset, og nå vil hun dem til livs.

Trine Eide Fossmark

Trine Eide Fossmark har bevæpnet seg med noe som ser ut som en lukegaffel med langt skaft, men vet ikke om hun klarer å bruke den hvis hun treffer på en rotte.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det er jo ikke spesielt godt å sove når du vet at sånne store dyr går i veggene og taket, sier hun, og viser fram et bilde på mobilen av en av rottene som har vært på besøk.

Denne uken måtte flere tak og vegger i huset på Sandnes rives. Eksperter skal hjelpe til med å få dyrene ut av huset.

Mobilbilde av rotte

Trine Eide Fossmark sikret seg bilde av en av rottene som har invadert huset.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det er helt grusomt. Du sitter og hører på lyder, du blir helt paranoid. jeg hører lyder overalt, skrur av TV-en for å høre hvor de er henne nå, forteller Eide Fossmark.

Tror rottene kommer fra gjenvinningsanlegg

Flere av eiendommene i nabolaget har hatt rottebesøk. De tror skadedyrene kommer fra et gjenvinningsanlegg på andre siden av kommunegrensen til Stavanger, bare rundt hundre meter unna.

Gjenvinningsanlegg

Naboene tror skadedyrene kommer fra dette gjenvinningsanlegg på andre siden av kommunegrensen til Stavanger, bare rundt hundre meter unna

Foto: Anders Fehn / NRK

Nabolaget har klaget bedriften inn for fylkesmannen nærmere tretti ganger siden den etablerte seg for fem år siden.

– Dette anlegget hører ikke hjemme her på Forus, midt i et tettbygd strøk. Man må jo se regionen i en større sammenheng og prøve å finne et sted der det ikke går utover folkene rundt, mener Eide Fossmark.

– Vi har ikke hatt noe stort rotteproblem her på anlegget i det hele tatt. Det er jo beklagelig at de finner det, og vi tar jo slike henvendelser veldig seriøst og veldig alvorlig. Vi skal nå svare på den rapporten overfor fylkesmannen innen slutten av måneden.

Petter Skogheim

Petter Skogheim, som er anleggssjef ved Franzefoss Bruk sin avdeling på Forus sier at bedriften tar henvendelsene fra naboene seriøst.

Foto: Anders Fehn / NRK

Det sier Petter Skogheim, som er anleggssjef ved Franzefoss Bruk sin avdeling på Forus.

– Må påse at driftstillatelsen overholdes

Helsemyndighetene i Sandnes støtter naboene på Lura. Nå vil de samarbeide med Stavanger og om kort tid dra på befaring til bedriften på Forus.

– Stavanger og Sandnes må bare samhandle godt til beste for innbyggerne i Sandnes og påse at driftstillatelsen for bedriften som ligge på Stavanger-siden blir overholdt.

Rottefelle

Rottefeller plasseres ut i en av veggene som måtte rives.

Foto: Anders Fehn / NRK

Det sier kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik.

Nå ser familien fram til å bli kvitt de ubudne gjestene.

– Nå er de jo innesperret i huset, vil vi tro. Nå gjelder det bare å finn ut hvor de er hen, og om de er døde eller levende, sier Eide Fossmark.