NRK Meny
Normal

Varmeste aprilmåned på 120 år

Flere steder på Vestlandet har hatt rekordhøy gjennomsnittstemperatur i april. På øya Utsira er det 120 år siden sist rekord.

Sol og sommar på Solastranda

En av årsaken til de varme temperaturene er rolige vindforhold og retningen på vinden som har gjort at det ikke kommer kald havluft langs kysten, ifølge Arnstein Tjøstheim. Bildet er tatt på Solastranda i fjor sommer.

Foto: Mathias Oppedal

– Utsira er den plassen som virkelig går langt tilbake i tid, og som er veldig spesiell, sier værforsker Hans Olav Hygen.

Måleren ligger langt ute i havet, og har en lang serie med målinger. Det gjør at det er vanskeligere å sette rekord akkurat her.

Selv om det er rekordmåned i år kan man ikke forvente en ny rekord hvert år, ifølge Hygen.

– Temperaturen vil stige i Norge med 1–2 grader innen 2050, mens mot slutten av århundret vil den stige med 3–4 grader, sier Hygen.

Utepils

Damon Oudejans (28) og Josh Carthew (30) nyter en utepils i Bergen.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

En forsmak på fremtiden

– Temperaturene på Utsira er en forsmak på hva vi kan vente oss i fremtiden, sier Hygen.

På Meteorologisk Institutt har de lagt godt merke til at vestlendingene har hatt sommertemperaturer den siste tiden.

– Grunnen til at temperaturen på Vestlandet har vært høy i april er en gunstig plassering av høytrykk og lavtrykk, sier statsmeteorolog Arnstein Tjøstheim.

I tillegg har det vært færre skyer, som igjen har gjort det lettere for sola å titte frem. Rolige vindforhold og retningen på vinden har gjort at det ikke kommer inn kald havluft langs kysten. Gleden ser dessverre ut til å bli kortvarig, også denne gang.

Tilbake til normalt i mai

– Det har allerede blitt litt kjøligere nå, og det ser ikke ut som været fortsetter de neste ukene. Foreløpig ser det ut til at det blir normale vårtemperaturer i mai måned, forteller Tjøstheim.

Han regner med at temperaturendringene har en sammenheng med det menneskeskapte klimaendringene, men det er det vanskelig å se effekten av, ifølge Tjøstheim.

– Det er ventet at det skal bli fuktigere og mildere, men det er vanskelig å si om det er på grunn av klimaendringene, sier Tjøstheim.

Når det gjelder sommerferie-været, kan det regnes ut med statistikk fra andre år. Likevel vil det ikke gi et sikkert svar på hvordan været blir denne sommeren.

– Vi blir like overrasket som alle andre over hvordan sommerferien blir, sier værforskeren.

Gjennomsnittstemperatur i april

Tabellen viser foreløpig gjennomsnittstemperaturer fra 28. april.

Foto: Skjermdump