Hopp til innhold

Flåtten kryper frem i mildværet

Den milde vinteren fører til aktiv flått året rundt. – I mildværet kryper de opp og sitter og venter på en godbit, sier småkrypekspert Dag Dolmen ved NTNU.

Flått
Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

For den som trodde at flåtten ikke overlever vinteren, tro om igjen. Den lille blodsugeren kan tåle flere minusgrader, enkelte arter ned mot minus 20.

Det har lenge vært mildvær, spesielt på Østlandet og Vestlandet. Når temperaturen kommer over noen få varmegrader, livner flåtten til og kryper opp fra

bakken.

– Da er den i aktivitet. Vi har fått flere meldinger på at folk og dyr har blitt bitt på denne årstiden når temperaturen blir så høy som nå, sier Dag Dolmen, førsteamanuensis for seksjon naturhistorie på NTNU, til NRK.no.

Lagrer frostvæske

Korte kuldeperioder er heller ingen trussel for flåtten – den har frostvæske som gjør at den tåler kaldere vær.

– Flåtten tåler dypfrysing i over en uke, i minus 10, kanskje mer. De tåler mange kuldegrader før de stryker med, sier Dolmen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

flått kravler på menneskehud

Flått er ansett for å være den verste smittesprederen i dyreriket, og kan overføre farlig sykdom.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Spesielt på Vestlandet trives flåtten godt nå, ifølge forskeren.

– Det er opplagt at noen er ute, og venter på at en godbit skal gå forbi. Men mange ligger fortsatt og koser seg i lyngen og mosen, sier Dolmen.

Flåtten lever for det meste på bakken og forsøker å finne ly i vegetasjonen. Mildere klima gjør at vegetasjonen gror til, og det fører til fuktighet i undervegetasjonen som bedrer flåttens levebetingelser.

Sprer alvorlig sykdom

Det lille dyret kan smitte deg med bakterien Borrelia. Cirka 2 av 100 flåttbitt fører til sykdommen som kalles borelliose, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Bare 15 prosent av flåtten bærer slik smitte.

Risikoen for smitte øker hvis flåtten sitter fastsugd lenge. Dersom den fjernes innen ett døgn, er risikoen liten.

AKTUELT NÅ