Hopp til innhold

Rekordmange nordmenn kaster loss for å seile på de sju hav

Familien Magerøy Dahlslett har brukt tre år på å forberede seg til turen.

Video JORDOMSEILING-160710-RO-165022-SI_RO.mp4

Venteiden i Stavanger blir brukt til å forberede seg til turen videre.

I gjestehavna i Stavanger ligger familien Magerøy Dahlslett med seilbåten S/Y Fryd, og venter på at været skal bli bedre. Kraftig vind gjør det for farlig å krysse Nordsjøen til Skottland akkurat nå. Familien Magerøy Dahlslett fra Alta har brukt tre år på å forberede seg til å seile til Karibien.

- Det skal bli deilig å komme til et varmere strøk, sier Wenche Magerøy.

Wenche Magerøy og Ulf Dahlsett har bestemt seg for å la drømmen om å seile på azurblått hav i Karibien gå i oppfyllelse. De har leid ut huset og kastet loss sammen med sønnene Bendik og Andreas i den 42 fots store seilbåten.

- Vi er ikke så godt vant med knallsol og varme der vi kommer fra i Finnmark. Det å ha et år med godt vær skal bli fantastisk bra, sier Ulf Dahlslett.

Familien Magerøy Dahlslett i seilbåten S/Y Fryd til kai i Stavanger

Seilbåten Fryd skal være hjemmet til familien Magerøy Dahlslett i et år. Skole blir det også ombord for 13 gamle Bendik.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Bruker Facebook

Fra Stavanger skal familien over til Skottland, nedover Caledonienkanalen, så Irske-sjøen, over Biscaya til Nord-Spania. Deretter nedover langs kysten av Portugal, før turen går til Madeira og Kanariøyene. Fra Kanariøyene skal de følge en regatta, for å ha følge med andre båter over Atlanterhavet til Karibien.

De er slett ikke alene. Bare i gjestehavna i Stavanger har de truffet to andre båter med kurs for Karibien.

- Vi har møtt mange av de vi skal seile med på Facebook. Vi er med i facebook-grupper hvor vi har diskutert og utvekslet erfaringer, sier Dahlslett.

- Mange av de vi har møtt har ikke noe seilerfaring. De har kjøpt seg båt, og vært på seilkurs i vår, så det er flere som er ganske fersk. Ikke bare vi, ler Magerøy.

Ulf Dahlslett, Andreas Magerøy Dahlslett, Bendik Magerøy Dahlslett og Wenche Magerøy

- Jeg gleder meg til å komme frem, hvor det ikke er snø, is og kulde, sier Bendik Magerøy Dahlslett, nr.3 fra venstre. Broren Andreas (nr.2 fra venstre) tror dette blir et eventyr for livet.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

50 norske båter er ute på tur

- Det er påfallende hvor mange nordmenn som er ute på langtur. Vi vet at det er 32 båter som skal være med i regattaen ARC Atlantic Rally for cruisers, som går over Atlanterhavet fra Kanariøyene til Karibien. Det er minst 18 andre båter til som er ute på langtur, sier redaktør i Seilmagasinet. Morten Jensen.

Det er både familier med barn, kameratgjenger og pensjonerte ektepar som legger ut på de syv hav. Årsaken til at så mange nordmenn setter seil, og oppfyller den store drømmen er sammensatt.

- Jeg tror at årsaken til at så mange reiser ut er veldig forskjellig. Det skyldes kanskje vår gamle vikingtradisjon med og ville utforske andre farvann. En annen årsak er nok at folk vil gjøre noe sammen på et eller annet vis.

Godt opplært langs norskekysten

- Jeg tror at nordmenn reiser ut fordi vi ikke er rammet så hardt av finanskrisen. Norskekysten er også veldig tøff kyst å seile langs. Når du har seilt her en del, så er du ganske godt rustet, sier Dahlslett.