Hopp til innhold

Rekordmange lærlingplasser innen olje og industri

Det er i dag 7000 lærlinger innen teknisk og industriell produksjon i Norge, og ifølge opplæringskontoret for olje og industrifag i Rogaland er antallet økende. Nå frykter kontoret at elevene skal havne bakpå, og ta for lett på oppgaven med å få seg lærlingplass.

Markus Berge

Markus Berge er lærling hos Aarbakke på Bryne.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Det går mot nok et toppår for antall lærlinger som går ut i industri og oljefag i Norge. I Rogaland kryr det av ledige lærlingplasser hos de mange industribedriftene, og nå håper opplæringskontoret for industri og oljefag at trenden holder seg.

– Mer en nok lærlingplasser

Markus Berge har vært lærling hos industribedriften Aarbakke på Bryne på Jæren i ni måneder. Han er en av de over nesten 7000 lærlingene innen teknisk og industriell produksjon i Norge, men at han skulle havne nettopp hos Aarbakke var ingen tilfeldighet.

– Det er så mye forskjellig, så jeg følte jeg fikk mye igjen for å være litt før de andre, og finne ut hva jeg ville. Vi har så mye her, så å kikke, og finne ut hva jeg liker hjalp meg, sier Berge.

For det er nemlig mer enn nok lærlingplasser innen olje og industri i Rogaland, og nå går det mot nok en topp.

– Vi har plass og vi trenger masse folk, sier leder for opplæringskontoret for industrifag i Rogaland, Ove Johan Aklestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hanne Grethe Kvamsø og Ove Johan Aklestad

Hanne Grethe Kvamsø og Ove Johan Aklestad på opplæringskontoret for industrifag og oljefag i Rogaland.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Setter trolig lærlingrekord

Han forteller at etter en nedgang i finanskrisen går det bare oppover for de som vil ha lærlingplass i fylket.

Ingebjørn Apeland

Ingebjørn Apeland er opplæringsleder hos Aarbakke.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– I fjor hadde vi 300 lærlinger utplassert. Det var rekord. Nå ser det ut som om vi kommer like høyt, og vel så det, i år, sier han.

Tilbake hos Aarbakke er opplæringsleder Ingebjørn Apeland strålende fornøyd med å være en ettertraktet lærlingbedrift, men forteller at det er ikke bare å sitte å vente på søknader.

– Det kommer ikke av seg selv at vi har mange søkere. Vi er veldig aktivt ute på skolene og hjelper til med å få de utplasserte. Vi får da også innblikk i hvem elevene er, og de vet om oss. Derfor har vi mange som søker hos oss, sier Apeland.

Utvider lett med flere plasser

Hvor mange lærlingplasser har dere?

– I dette faget, CNC, har vi gått ut og sagt elleve stykk. Men vi sier jo ikke nei til gode folk, og kan lett utvide dersom det viser seg at det er flere gode søkere, sier Apeland.

Men selv om bedriftene skriker etter flere folk så er det ikke garanti for lærlingplass forteller leder for opplæringskontoret for oljefag, Hanne Grethe Kvamsø.

– Det er ingen som er garantert læreplass i Norges land, sier hun.

Både Aarbakke og opplæringskontorene merker at elevene nå har blitt mer oppmerksomme på hva de velger, og at de ikke bare havner i første og beste bedrift.

– Elevene kan havne bakpå

Men mange valg og lett for å få plass kan få andre konsekvenser frykter Kvamsø.

– Elevene kan jo kanskje dette litt bakpå fordi det er lettere å få læreplass nå enn det var for to-tre år siden. Bedriftene er ganske klare på at hvis karaktersnittet faller ekstremt fra jul til sommer så ønsker de ikke å ta de inn likevel, ser hun.

Men inntil videre har oljeindustrien til havs og på land mer enn nok lærlingplasser, og frykten for at olja skal ta slutt den er heller liten.

– Jeg ser på det som et eventyr som jeg gjerne vil være med på. Jeg har definitivt valgt rett, sier lærling Markus Berge.