Hopp til innhold

– Det er over grensen å oppfordre til sensur og boikott av Karpe Diem

Rapperen Tore Pang langer ut mot Frp-politikere som mener at blant annet Øyafestivalen bør boikotte Karpe Diem.

Pang og Karpe Diem

Tore Pang (til venstre) er provosert av Frp-politikerne som mener at Karpe Diem (til høyre) bør boikottes av store musikkfestivaler.

Foto: Erik Jørgensen / Kim Erlandsen / NRK

– Du har lov til å si hva du vil innenfor kunst. Det er ytringsfrihet og demokratiet er bygget på ytringsfriheten. Selvsagt skal du tåle kritikk for det, men det å oppfordre til sensur og boikott synes jeg er over grensen.

Det sier Stavanger-rapperen Tore Pang som blir provosert av Frp-politikere som nå tar til orde for at ulike musikkarrangement i landet bør boikotte bandet Karpe Diem.

Profilerte Frp-politikere har foreslått dette for å ta avstand fra innholdet i sangen «OK» som rapperduoen gav ut for fire år siden.

– Jeg mener det er en utrolig farlig vei å gå når det nå foreslås å boikotte og sensurere Karpe Diem, sier Pang til NRK.

Oppfordret til Øya-boikott

Peter N. Myhre

Stortingsrepresentant Peter N. Myhre er sterk motstander av at Karpe Diem skal opptre under Øyafestivalen.

Foto: Fremskrittspartiet

Onsdag gikk Frp-toppen Peter N. Myhre ut mot Karpe Diem til TV2.no og mente at musikkduoen ikke fortjener noe publikum på grunn av denne setningen:

«Jeg har fyrstikker (...) og en kanne bensin. La meg tenne på en FpU-kar».

Derfor oppfordret han folk til å boikotte rappernes opptreden under den populære musikkfestivalen Øyafestivalen som går av stabelen denne helgen.

– Hvis festivalene skal bli en arena for politisk ekstremisme og oppfordring til drap på en gruppe mennesker, så mener jeg at man bør holde seg unna, sa stortingsrepresanten til TV2.no.

– Må ikke dekke seg bak at de er kunstnere

Nå har også varaordføreren i Sandnes, Pål Morten Borgli, tatt til orde for at en jubileumsfestival som Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) arrangerer, bør boikotte Karpe Diem som skal spille for studentene i det nye konserthuset i byen 23. oktober.

– Jeg har tidligere vært på konsert med Karpe Diem og synes de er flotte å høre på. Men jeg ble først kjent med denne sangen nylig, og da synes jeg at studentsamskipnaden bør markere innholdet i sangen med å la Karpe Diem utebli, sier Borgli til NRK.

Han tror flere FpU-ere kan bli støtt av å høre låten, og mener det er viktig å sette et eksempel ettersom Karpe Diem tidligere har deltatt i politiske markeringer.

– Med denne setningen sier de ganske tydelig at de er imot en enkel ungdomsorganisasjon. Jeg mener at vi ikke skal dekke oss bak som kunstnere og mene noe uten å stå til rette for det.

– Jeg håper Karpe Diem går ut og sier at dette er en kjedelig sak for dem og at de ikke står inne for denne setningen. Men foreløpig har de valgt å være helt tause, legger Frp-politikeren til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Pål Morten Borgli

Varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli, støtter partikollegaen og ønsker at en jubileumskonsert for studenter i Stavanger skal boikotte bandet.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Overdrivelse for å få frem et poeng

Tore Pang

Tore Pang er irritert over argumentene til Frp-politikerne.

Foto: Erik Jørgensen

Stavanger-rapperen Pang mener derimot det er en «typisk Frp-måte å reagere på» og kaller utspillene for syting over lav sko.

– Karpe Diem har én setning som blir dratt helt ut av konteksten. De er kunstnere og de har laget en tekst. Den står for seg selv og de mener på en måte det de sier. Men dette er ikke et politisk manifest.

– Det er en overdrivelse for å få et poeng frem, mener han.

Pang bruker blant annet et lokalt rockeband fra Stavanger som eksempel. I en låt fra 90-tallet synger blant annet bandet om et ønske om å slå de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch med en hammer i trynet.

– Det eneste bandet mente med den sangen var at de var misfornøyde med politikken på den tiden. Det betyr ikke de ønsker å slå dem, mener Pang.

– Hva hadde du sagt dersom man oppfordret til å tenne på en etnisk gruppe?

– Jeg synes jo ikke det er greit, men det betyr ikke at det skal sensureres. Vi bor i et land hvor folk kan tenke selv, sier han.

Vil ikke boikotte

Verken Øyafestivalen eller SiS kommer til å boikotte artistduoen.

– Vi har vært utsolgt ganske lenge, de som har brukt penger på billett ønsker nok å se artistene opptre. Vi skal ikke legge noen begrensninger på hvilke typer meninger våre artister skal ha, det skal de få lov til å stå for selv, sier PR-sjef for Øyafestivalen Jonas Prangerød til tv2.no

– Dette er en gammel sak. Det er ingen ting som ligger til grunn for at vi bør droppe Karpe Diem, sier kommunikassjef i SiS, Benedicte Titlestad Titlestad, til rogalandsavis.no .

Karpe Diem har foreløpig ikke ønsket å uttale seg til media om saken.