Prostituert kvinne får asyl

20-åringen drev sexhandel fra gaten i Stavanger.

Prostituert på Strandkaien i Stavanger

En 20 år gammel prostituert kvinne fra Nigeria har fått asyl i Norge.(Arkivbilde)

Foto: NRK

For første gang har en prostituert kvinne fra Nigeria fått innvilget asyl i Norge.

Den i dag 20 år gamle kvinnen ble solgt av foreldrene sine til et kriminelt nettverk som organiserer sex-handel i Europa.

Advokat, Bente Roli, sier 20-åringen har fått innvilget oppholdstillatelse i Norge fordi hun har vært utsatt for menneskehandel med fare for livet.

- Lurte jenter til prostitusjon

- Får jentene til å lyve om alder

–Det er fordi man mener at det foreligger sterke menneskelige hensyn som tilsier at hun bør få bli i Norge. Man har lagt til grunn at hun har vært utsatt for menneskehandel og at hun var tvunget til prostitusjon og at man ikke kan se bort fra at hun risikerer forfølgelse ved retur, sier Roli.

–Familien ble truet

Den 20 år gamle kvinnen drev sex-handel fra gaten i Stavanger.

–Hun fikk et valg den gangen om enten å forsvinne eller å følge en annen kvinne.

Det sier lederen av Albertine-prosjektet i Kirkens Bymisjon, Anette Hagelin. Hun kom i kontakt med 20-åringen da hun kom til Stavanger.

–Det er klart at hun så jo ikke pengene bli byttet, men hun vet selv at familien mottok penger, sier Hagelin.

Prostituerte ved Strandkaien i Stavanger

Den 20 år gamle kvinnen solgte sex på gaten i Stavanger. (Arkivbilde)

Foto: NRK

Fra Nigeria gikk reisen til Norge via Spania og Italia. Her solgte hun sex på gaten, først i Oslo, senere i Stavanger. Pengene gikk til bakmennene. Trusler ble en del av hverdagen.

–Det hun forklarte oss var at hun var utsatt for trusler i forhold til at de skulle ta moren hennes. Hvis hun ikke kom tilbake og begynte å betale, så ville de gå på familien hennes, sier Hagelin.

–De er redde for å stole på folk

20-åringen fra Nigeria er ikke aleine om å søke asyl i Norge. De fleste utenlandske prostituerte søker om oppholdstillatelse. Mange er ofre for mnneskehandel og har samme historie som denne kvinnen, men dikter i stedet opp en annen. De tar ikke sjansen på å fortelle sannheten og får dermed avslag.

–De er redde. De vet ikke hva som venter dem. De er redde for å stole på folk. De er ikke sikre på at de får opphold. Kanskje må de returnere til hjemlandet. det betyr at da er bakmennene der med en gang, sier Hagelin.

–Påberoper seg tvangsekteskap

20-åringens advokat, som har hatt flere titalls lignende saker, bekrefter inntrykket.

–Vi er vedig klar over at hvis de begynner å fortelle om hva som virkelig har skjedd, og i den forbindelse angir noen bakmenn, så kan det få enda mer alvorlige konsekvenser om de blir sendt ut, enn om de ikke sier det, sier Roli.

Alvorlig menneskehandel

Hoteller «sladrer» på sexkunder

Hun forteller at det er veldig skambelagt å fremstå som prostituert.

–Det tredje er at de som trafikkerer disse kvinnene også gir dem beskjed om at hvis de skulle bli tatt av politiet, så skal de påberope seg tvangsekteskap som grunnlag for opphold. De tror jo da at det er det som kan gi dem opphold, forteller advokaten.