Rema 1000 kan tilby fryst og gryteklart pinnekjøtt til 78 kroner per kilo. I den andre enden er blant annet butikkjeden Helgø Matsenter, som selger pinnekjøtt til 279 kroner per kilo.
Butikksjef på Rema 1000 på Mariero i Stavanger, Rolf Eidsmo, sier at hans kunder i flere år har sverget til den billige varianten av pinnekjøtt.
- VIDEO:
- LES OGSÅ:
– En sau er en sau uansett hvor den har gått. Jeg ser ikke at kvaliteten er noe ulik om sauen har beitet på Jæren eller i Sogn og Fjordane. Istedenfor å kjøpe den dyre varianten ville jeg mye heller ha kjøpt en god flaske rødvin i tillegg, sier Eidsmo.
(Saken fortsetter under bildet.)
– Kundene vil ha kvalitet
Kjøpmann Roald Helgø hos Helgø Matsenter er av en annen oppfatning når det gjelder pris og kvalitet på pinnekjøtt. Han tar ikke inn noen av de billige variantene fordi han mener at kundene ikke vil ha det.
– Våre kunder vil ha skikkelig kvalitet på pinnekjøtt. De billigste variantene kalles ofte gryteklare. De er stort sett utvannet og da betaler du for vann, sier Helgø.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Han mener også at det er forskjell i kvaliteten på kjøttet som leverandørene kommer med.
– Det går an å få lam av ypperste klasse som har rett kjøttfylde og fettinnhold, og det er den typen vi bruker. Men det går også an å få lam som er langt billigere og da får du et billigere resultat, sier han.
(Saken fortsetter under bildet.)
Ulike butikkjeder med ulike profiler
Rolf Eidsmo i Rema 1000 tror årsaken til de store prisforskjellene handler mye om hva butikkjedene representerer utad.
– Vi har sagt at vi skal være billigst uansett, og da er vi det. For andre butikkjeder er det ikke pris som står mest sentralt, og da skrur de prisen opp, sier han.
- LES OGSÅ:
Liv og Fred Torkildsen er blant dem som sverger til den billige varianten. De har kjøpt inn to kilo gryteklart pinnekjøtt til 78 kroner per kilo som de skal ha med seg til feriehuset i Spania.
– Vi har prøvd dette kjøttet mange ganger før, og det smaker veldig godt. Jeg tror det er akkurat det samme kjøttet, enten det er dyrt eller billig, sier Liv Torkildsen.
Tirsdag skal kokk Hans Dahl Ørstavik teste om det er sammenheng mellom pris og kvalitet. Han skal prøvesmake både de billige og de dyre variantene av urøkt pinnekjøtt uten å vite hvilken type han får.