Det er lett å kjøpe inn alt for mye mat til jul. Butikkene frister, og ofte er de store pakningene på tilbud. Dermed blir kjøleskapet fullt og restene mange. Du mister oversikten og får ikke spist opp pålegg og middagsrester før de blir skjemt.
- Ikke kjøp for mye!
Radiokokk Inge Johnsen synes folk kaster alt for mye mat. Han mener at vi med mer nøkterne innkjøp kan unngå å kaste så mye, og samtidig være både miljøvennlige og spare penger.
Les:
Han har laget handlelister bygget på hvor mye vi egentlig spiser av ulike matvarer. Erfaring har han fra egen restaurantdrift der han seg hvor mye som spises når folk for eksempel er på julebord.
Spiser mindre enn vi tror
- Det går mindre mat enn folk tror, sier han. - Mange vil sikkert bli overrasket over hvor lite ribbe det går pr. person, men skal man ha en pølsebit og en medisterkake i tillegg er faktisk ca. 230 gram nok.
Les:
Han understreker at hvis man for eksempel ikke spiser medisterkaker eller pølser, så må ribbemengden økes noe.
- Slik er det med alt i handlelisten. Kutter du ut noe, kan andre innkjøp økes tilsvarende.
Handleliste for julemiddagen
Her finner du en detaljert liste over hvor mye ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller kalkun du trenger pr. person.
Handleliste for julepålegg
Hvor mye leverpostei trenger du egentlig å kjøpe for en person i jula? Svaret finner du her:
Handleliste for frukt og grønt
Her finner du en detaljert oversikt over hvor mye frukt og grønnsaker du trenger å beregne pr. person:
Handleliste for diverse tørrvarer
Lurer du på hvor mange pakker grøtris du må kjøpe for at det skal holde i jula? Her finner du svaret:
Handleliste for julegodt
Sjokolade, nøtter, snacks og brus går det en del av i jula, her finner du oversikt over hvor mye du trenger å kjøpe inn:
Husk at butikkene åpner igjen
Butikkene er bare stengt 3 dager i jula. Det er lett å kjøpe inn litt ekstra dersom du har for lite. Isteden for å lagre opp mat som kan bli skjemt, bør du heller supplere med ferske varer fra butikken, mener Inge.