Hopp til innhold

Politiet ventet med å twitre, og IKEA fant dekkhistorie, for å unngå frykt og kaos

Det gikk tre timer fra IKEA mottok trussel om «en smell» til politiet informerte på Twitter. Varehuset fortalte kundene om en «uanmeldt oppdatering av vårt kassasystem».

IKEA stengt

Det ble etter hvert tomt på parkeringsplassen utenfor IKEA etter at varehuset stengte en og en halv time tidligere enn vanlig tirsdag.

Foto: Inger Johanne Stenberg/NRK

– I dag konsentrerer vi oss først og fremst om å informere alle våre 350 ansatte om hva som faktisk skjedde i går. Vi prøver å avdramatisere det så godt som mulig.

Det sier IKEA-Forus sin varehussjef Hans Inge Skadberg.

Hans Inge Skadberg

IKEA-Forus sin varehussjef Hans Inge Skadberg sier at de valgte å forklare årsaken til stengningen på en måte som gjorde at ting gikk rolig for seg

Foto: Inger Johanne Stenberg/NRK

Ikea på Forus i Sandnes stengte halvannen time tidligere enn planlagt tirsdag kveld fordi det var funnet lapp der det sto at det ville komme et smell. IKEA la ut denne meldingen til kundene sine:

Les også: Ikea stengt på grunn av trussel

«Kjære kunde / Dear customer. På grunn av en uanmeldt oppdatering av vårt kassasystem må vi i dag stenge varehuset klokken 20.30. Det betyr at alle varer må være betalt innen 20.30. Vi beklager dette og ønsker velkommen tilbake i morgen.»

I går kveld fikk politiet melding om en bombetrussel på Ikea på Forus. Varehuset ble stengt halvannen time tidligere på grunn av trusselen. Politiet ser alvorlig på hendelsen, og har i dag startet etterforskning av saken.

Hovedverneombud, Lise Mossefinn, synes det er ekkelt at noen kom med en trussel mot IKEA.

Ville ikke skape frykt og kaos

Politiet fikk melding om trusselbrevet klokken 18.10 i går og kom til IKEA ti minutter senere.

– Det ble gjort en vurdering på at det dreide seg om en uspesifikk bombetrussel. Politiet var fortløpende i dialog med varehuset, sier operasjonsleder Henning Andersen.

– Hvorfor tvitret ikke politiet om saken før tre timer etter at dere fikk meldingen om trusselbrevet?

– Det kan jeg ikke svare på, sier han, men legger til at politiet ønsker ikke å gi taletid til personer som prøver å skape oppmerksomhet.

ikea stengt

IKEA la ut denne meldingen til kundene sine etter trusselen som varehuset mottok tirsdag kveld.

Foto: Inger Johanne Stenberg/NRK

–Vi gir ikke taletid til sånne i hovedsak, men det betyr ikke at vi ikke iverksetter tiltak, sier han.

Politiet valgte også å vente med å gå ut med saken for å unngå å skape frykt og eventuelt kaos på stedet.

Sikkerhet

Årsaken til at IKEA ikke fortalte sannheten om årsaken til stengningen var ifølge varehussjef Skadberg at de hadde såpass god tid fra de fant lappen til det eventuelt skulle skje noe, at de valgte å gjøre det på en måte som førte til at ting gikk rolig for seg.

Alle kunder og ansatte var ute av varehuset klokken 20.45.

– Hadde det vært akutt, og politiet hadde gitt beskjed om at dette vurderer vi som en farlig situasjon, da hadde vi bare evakuert huset, ikke tømt det slik som vi gjorde nå.

Skadberg mener at det var rundt 600 til 800 personer i varehuset da trusselen kom. Han har registert at enkelte på sosiale medier i dag har skrevet at de synes IKEA burde fortalt om den egentlige årsaken til stengningen.

– Jeg håper folk skjønner at vi gjør det som vi helt sikre på at er til det beste for kundene og de ansatte. Det skal ikke være tvil om at vi alltid setter sikkerhet i førersetet, sier Skadberg

.