NRK Meny
Normal

Politiet kan ikke garantere nødpass

Sommeren er høysesong for utlevering av nødpass. Nå oppfordrer politiet i Haugesund reiseklare mennesker til å sjekke utløpsdatoen på sine pass - i god tid før avreise.

Nødpass

På Twitter oppfordrer politiet folk til å være ute i god tid dersom passet må fornyes.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK/Skjermdump Twitter

Laster Twitter-innhold

– Dette gjentar seg år etter år, og trøkket begynner nå, sier en lettere oppgitt operasjonsleder, Håkon Trones i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

For når gradestokken i juni viser skuffende temperaturer på Haugalandet, er ritualet det samme hvert år: Folk drar spontant på sydentur, uten å sjekke om passet er gyldig.

– Bare i dag har vi hatt seks henvendelser om nødpass, i tillegg til de som har planer om å komme seinere i helga. Det er tidkrevende, og vi kan ikke prioritere dette foran det meste av annen tjeneste, sier Trones.

Turen kan ryke

Det er nemlig operasjonssentralen som håndterer de mange henvendelsene om nødpass.

Trones sier at kapasiteten på huset er såpass sprengt at han ikke kan garantere at alle som trenger nødpass, får det i tide.

– I verste fall kan man gå glipp av turen. Mange finner ut at passet er borte eller utløpt kvelden før avreise, og da er verken fotografer eller fotobokser tilgjengelige. Vi forlanger passfoto av god kvalitet, så for mange kan det ende med at mye penger søles bort, sier han.

Fra Trones er oppfordringen klar:

– Gå i skapet og sjekk om passet fortsatt er gyldig, eller om det i det hele tatt ligger der, sier han.