– Si nei om du blir tilbudt noe som dette på fest

Politiet frykter at et større parti med farlig GHB nå blir omsatt på Haugalandet. Stoffet sprer seg også utenfor etablerte rusmiljøer.

Ghb på flaske

Dette er GHB som er beslaglagt av politiet på Karmøy. Mye tyder på at et større parti med farlig GHB kan være i omløp på Haugalandet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– I helgen var det en ung jente som havnet i koma. Situasjonen var ganske alvorlig en periode. Det viste seg at hun hadde drukket GHB.

Kim Skogland Pedersen, politiførstebetjent ved Karmøy lensmannskontor, forteller at politiet den siste triaden har fått flere tips om farlig GHB både fra folk i rusmiljøer og fra helsevesenet.

Kim Skogland Pedersen

Kim Skogland Pedersen, politiførstebetjent ved Karmøy lensmannskontor, forteller at politiet den siste triaden har fått flere tips om farlig GHB både fra folk i rusmiljøer og fra helsevesenet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Det har vært flere overdosetilfeller på Haugalandet den siste tiden der det er påvist bruk av det syntetiske stoffet. Det er særlig på Karmøy dette er registrert, men politiet mistenker og at stoffet er i omløp i Haugesunds-området.

Les også: – Større fare for narko-rekruttering på bygda

Les også: – Ecstasy og «rave» er populært igjen

– Vi har grunn til å tro at det er relativt utbredt. Dette er et rusmiddel som går på tvers av miljøer. Det finnes både i etablerte rusmiljøer og også i andre, yngre miljøer. Det kan være mer utbredt enn det vi frykter og tror, sier Skogland.

Dukker opp på fester

Politiførstebetjenten forteller at GHB ofte dukker på fester i distriktet.

– Du blir gjerne tilbudt å kjøpe en flaske, eller du kjøper rett og slett en kork som skal være vanlig type drikkevarer. Faren er at du ofte ikke vet hva det er. De sier at en kork skal være nok, men folk drikker gjerne mer enn det de tåler, sier han.

GHB blir ofte brukt flytende i form av en fargeløs og luktfri væske med salt smak.

– Det er all grunn til bekymring, derfor er det er viktig at både foreldre og andre er på vakt. Har en mistanke om bruk av GHB, eller andre tips, ta kontakt med politiet, oppfordrer politiførstebetjenten.

Effekten av stoffet kan være svært uberegnelig.

– Det kan være ekstremt farlig. Det kan i verste fall føre til dødsfall. Det er og fare for at de som drikker det kan bli utsatt for kriminelle handlinger når de er påvirket, sier Skogland Pedersen.