Hopp til innhold

Oljefondet tjener på influensavaksine

Legemiddelgiganten GlaxoSmithKline tjener store penger på vaksinen mot svineinfluensa. Oljefondet har så mange aksjer i selskapet at Norges utgifter til vaksinekjøp snart er tjent inn igjen.

Svineinfluensavaksine
Foto: Justin Sullivan / Scanpix/AFP

Til sammen har norske myndigheter brukt 650 millioner kroner på vaksinen, skriver VG.

Samtidig hadde Oljefondet aksjer for 8,5 milliarder kroner i GlaxoSmithKline (GSK) ved utgangen av 2008. Kursoppgangen så langt i år skal være på drøye 7 prosent, noe som gir en gevinst på 600 millioner kroner.

Aksjer hos flere produsenter

GSK er imidlertid ikke det eneste legemiddelfirmaet som Oljefondet har investert penger i. Fondet har aksjer for til sammen 42 milliarder kroner i seks av verdens største produsenter av vaksiner og medisiner mot svineinfluensa.

Børsanalytikere mener Oljefondet, som offisielt heter Statens pensjonsfond – utland, vil tjene mellom 2,9 og 4,2 milliarder kroner på disse aksjene i løpet av 2009. I teorien vil det veie opp for det norske samfunnets samlede kostnader knyttet til sykdommen.

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo går likevel ikke helt god for dette regnestykket.

– Selv om Oljefondet isolert sett tjener på oppgangen, er det nok en del andre selskaper de taper penger på som følge av svineinfluensaen, sier han.