Hopp til innhold

Nytt Garborgsenter hemmelig

De første skissene til Garborgsenteret på Bryne er straks klare, men de får ikke folk flest se.

Arne Garborg
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Torsdag 22.mars legges de første skissene fram, men det er bare for medlemmene av styringsgruppa. Først når arkitektene har bearbeidet planene videre, vil de bli offentlige.

Gruppeleder for Venstre i fylkestinget, Jarle Braut, har ingen forståelse for at skissene blir holdt hemmelige.

Må være åpne

- Det er ikke en eneste grunn til å holde dette hemmelig. Tvertimot er det så mange aktører at vi skylder de å være åpne om dette, sier Braut.

Garborgsentret på Bryne skal etter planen stå ferdig i 2009. Time kommune, Rogaland fylkeskommune, Jærmuseet, Universitetet i Stavanger, Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Time Mållag er med i styringsgruppa.

Deres forutsetning har vært at senteret skal ligge i tilknytning til videregående skole og bibliotek på området til Forum Jæren. Men mange er spente på den konkrete utformingen. Om dikteren får et særpreget bygg med jærsk preg, eller om Garborgsenteret havner i en etasje i det planlagte høyhuset på området. Eller kanskje noe midt i mellom. Det får foreløpig bare styringsgruppa vite, sier leder i gruppa Time-ordfører Arnfinn Vigrestad.

Vil vente

- Før det er noe mer hold i skissene, ser vi ikke noen grunn til å gå ut med offentlig. Det blir god nok anledning til å uttale seg når vi har noe å presentere, sier Vigrestad.

Men det er ikke godt nok for Jarle Braut. Han mener det er viktig å ikke kvele det folkelige engasjementet.

- Engasjementet styrker Garborgsenteret. Hvis noe holdes hemmelig, vil folk begynne å lure på om også andre ting blir holdt unna. Så mitt råd er offentliggjøring av skissene på torsdag.