Hopp til innhold

Ja til Garborgsenter

Et enstemmig kommunestyre i Time sa tirsdag kveld ja til Nasjonalt Garborgsenter.

Det nye Garborgsenteret på Bryne

For to uker siden stemte formannskapet mot å kjøpe lokaler til Garborgsenteret hos Forum Jæren. En lengre debatt om plassering av Garborgsenteret fikk politikerne til å snu fra tidligere til å være positive til å gå i mot. Det var særlig i Time mållag at skepsisen mot å plassere senteret sammen med folkebiblioteket var stor. Det var ikke verdig en så stor dikter som Arne Garborg ifølge mållaget.

Men siden vedtaket i formannskapet har mye skjedd, også innad i mållaget.

18 millioner kroner

Etter fem års planlegging og tautrekking vedtok Time kommunestyre i kveld å plassere et nasjonalt Garborgsenter i Hetlandskvartalet i Bryne sentrum, sammen med nytt bibliotek og hotell.

Kommunen kjøper lokalene på drøyt 1000 kvadratmeter av Forum Jæren for rundt 18 millioner kroner.

Bare Venstre signaliserte motstand mot planene i kommunestyret, men innså at slaget var tapt, og trakk dermed sitt forslag om utsettelse.

Senteret skal særlig jobbe mot skolene, for å føre videre arven etter den store dikterhøvdingen fra Jæren.

Ny prosjektleder

Tidligere redaktør av Suldalsposten, Einar Schibevaag, er tilbudt jobben som ny prosjektleder, etter at Trond Lie trakk seg tidligere i høst. Schibevaag ledet Ivar Aasen-året i 1996, og har bidratt i planlegging av både Rasmus Løland-markeringen i år og det forrige Garborgjubiléet. En av hans viktigste oppgaver blir å få på plass en driftsavtale med Jærmuséet, der målet er at både kommunen, fylkeskommunen og staten bidrar.

Ordfører i Time, og leder av styringsgruppa for senteret, Arnfinn Vigrestad, sier private sponsorer har signalisert vilje til å bidra med penger, såfremt det blir enighet i lokalmiljøet. Planen er at private bidragsytere skal finansiere utstillingen og innholdet i senteret. Målet er offisiell åpning på Arne Garborgs fødselsdag 25. januar, i 2010.