NRK Meny
Normal

Kamp om Garborg

På Jæren er det dragkamp om hvor et nasjonalt Garborgsenter skal plasseres. I siste liten lanseres Bryne Mølle som sted for senteret.

Bryne
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Tirsdag avgjør politikerne om Time kommune skal kjøpe lokaler i Forum Jæren - en løsning som er kritisert fra flere hold, og idag lanseres nok et alternativ i Bryne sentrum: Bryne Mølle.

Arkitekt Ole Serinius Trodahl vil utvide møllebygget og henvende seg mot elven for å få en flott forlengelse mot mølledammen og parken.

Kirsten Tegle Bryne og arkitekt Ole Serinius Trodahl hiver seg inn i Garborgsenter-debatten i siste runde. Tegle Bryne har jobbet med kulturminner hos Riksantikvaren, og som rådmann i Moss var hun med på utvikle den gamle Møllebyen, med Statens Byggeskikkspris som resultat. Bryne kan gjøre noe lignende, mener de to. Bruk den gamle møllebygningen fra 1929 til nasjonalt Garborgsenter.

- Det blir for mye diskusjon om hva Time mållag mener. Time-politikerne må ville noe selv med Garborgsenteret.  En kan bruke det flotte bygget som Time kommune selv eier, sier Kirsten Tegle Bryne.

Midt i sentrum

Idag har Bryne Kunstforening galleri med samling av Andreas Bøe sine kunstverk i Bryne Mølle midt i sentrum. Her må det kunne bli et samarbeid, mener Tegle Bryne, som også vil ha reiselivssenter for Jæren i mølle-bygningen.

- Dette skal være et nasjonalt Garborgsenter, men det bør kombineres med noe mer enn bare Garborg.  Garborg i seg selv er turisme og reiseliv, og det må det bli, sier hun.

Planen har lenge vært å innlemme et Garborgsenter i det såkalte Forum Jæren, sammen med folkebibliotek og hotell, og tirsdag skal kommunestyret avgjøre om Time kommune skal kjøpe lokalene for rundt 18 millioner kroner. Nå kaster kritikerne seg på med alternative forslag: Både Knudaheio, Serigstadkvartalet, Felleskjøpets eiendom og nå - en knapp uke før kommunestyremøtet lanseres Bryne Mølle.

- Politikerne har ikke fattet noe vedtak ennå, så fram til vedtaket er fattet, så må alt være mulig, sier Tegle Bryne.