Hopp til innhold

Nekter å svare på spørsmål

Dan Pettersen nekter å svare på spørsmål fra aktoratet og de øvrige forsvarerne.

Dan Pettersen
Foto: Tegning: Ingrid Haukelidsæter

Dan Pettersen overrasket retten på nytt da han etter å ha avgitt sin såkalt frie forklaring, sa at han ikke kom til å svare på et eneste spørsmål fra aktoratet eller de øvrige forsvarerne.

Og Pettersen sto på sitt selv om dommer Daniel Lunde gjentatte ganger gjorde Pettersen oppmerksom på at dette kunne skade saken hans og svekke troverdigheten hans. 

- Lurt av politiet

Ifølge Dan Pettersen har påtalemyndigheten hele tiden visst at han ikke deltok i selve ranet, men at de har holdt ham i varetekt i snart to år for å presse ham til å navngi ranerne og andre som har vært innom dekkleiligheten i Nedre Dalgate.

Derfor ønsker han ikke å belyse saken ytterligere ved å svare på spørsmål fra aktoratet eller de andre forsvarerne.

- Det er en beslutning jeg har tatt. Og siden jeg har mottatt penger fra David Toska, føler jeg fortsatt en forpliktelse overfor ham, sa Pettersen, og mente at det fikk være opp til Toska å fortelle hvem som var med på ranet.

Dermed blir retten stående igjen med den frie forklaringen Dan Pettersen selv ga i dag. Her tilstår han medvirkning til grovt ran, men mener han ikke kan stilles til ansvar for Arne Sigve Klunglands død, og han erkjenner heller ikke å ha vært del av en organisert, kriminell virksomhet.

- Var ikke vaktmann

Han avviser at David Toska ga ham rollen som vaktmann i dekkleiligheten i Nedre Dalgate under og rett etter ranet. Tvert imot ble han svært overrasket da fem ranere - en av dem hardt skadd - kom til leiligheten om morgenen den 5. april.

Både Thomas Oscar Ingebrigtsen og Johnny Thendrup har tidligere sagt at Pettersen hadde en slik rolle som vaktmann.

Ifølge Pettersen visste han ikke at det var et ran på gang, bortsett fra at David Toska hadde bedt om å få disponere leiligheten de første dagene i påskeuken. Toska skal ha anbefalt Pettersen å oppholde seg et annet sted disse dagene, men skal ikke ha gitt ordre om at han skulle holde seg borte.

Derfor ble Dan Pettersen værende i leiligheten, og fikk altså fem ranere i fanget en time etter ranet - ifølge Pettersens forklaring.

Hjalp ranerne

31-åringen innrømmer imidlertid å ha hjulpet ranerne etter at de inntok leiligheten. Han skal ha stelt den skadde Johnny Thendrup, og han skal også ha hjulpet ranerne med nye klær og med reiserute slik at de kunne komme seg ubemerket vekk fra Stavanger noen dager etter ranet.

Dan Pettersen innrømmer også å ha telt igjennom ransutbyttet - på oppdrag fra Toska, og at han mottok en million kroner for den hjelpen han hadde gitt ranslaget.

Derfor erkjenner han straffskyld for medvirkning til grovt ran.