Olav nekter å betale sykkelbot på 4000 kroner

Syklist Olav Nybø fikk en bot på fire tusen kroner etter å ha kollidert med en bil i fjor. – Jeg er villig til å gå rettens vei, sier syklisten, som mener bilisten hadde vikeplikt for ham.

Video Nekter å betale sykkelbot

– Bilen kjørte rett på meg, og jeg klarte ikke å bremse opp, forteller Olav Nybø.

I oktober i fjor syklet han i ettermiddagsrushet på Forus i Stavanger. Trafikken sto stille, og syklisten la seg derfor på utsiden av køen for å sykle forbi bilene.

I et kryss kolliderte han med en bil som ble sluppet inn i køen, til tross for at sjåføren hadde vikeplikt.

Nybø sto igjen med en brukket finger, smerter i fot og skulder - og en bot på fire tusen kroner.

– Jeg så ingen fare med å kjøre forbi køen. Trafikken sto stille, det var plass og lite trafikk imot, sier Nybø.

Vil gå rettens vei

Saken havnet hos politiet, som mente at både syklisten og bilisten hadde brutt trafikkreglene. Begge to fikk derfor bot.

– I dette tilfellet mener vi at både syklisten og bilisten kan klandres for ulykken. Det er ikke så vanlig man gir bot til begge, men det var riktig her, sier politiadvokat Oddbjørn Søreide ved Rogaland politidistrikt.

Nybø nekter å betale boten, og er villig til å gå rettens vei. Han mener han i tilfeller som dette kan sykle forbi køen med loven i hånd.

– Det står i loven at du har lov til å sykle forbi kø dersom kryssende vei har vikeplikt med offentlig godkjent skilt. Det har det her, mener Nybø.

Politiet snur

Oddbjørn Søreide

Politiadvokat Oddbjørn Søreide må innrømme at Olav Nybø har rett.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Hos politiet i Stavanger tar saken en uventet retning. Når politiadvokaten ser på paragrafene en gang til, må han innrømme at Nybø har rett.

– I utgangspunktet ser det ut til at han ikke har brutt de trafikale reglene, og ikke kan klandres. Men jeg må komme tilbake til ham etter en nærmere vurdering, sier Søreide.