Hopp til innhold

Protesterer mot utbygging av Svandalsfossen

Planene om å byggge ut Svandalsfossen i Sauda møter motstand.

Svandalsfossen over sine bredder

Svandalsfossen gikk over sine bredder for et par uker siden. Nå vil Haugaland Kraft utnytte vannet til kraftproduksjon.

Foto: Jonas Rød

Haugaland Kraft har søkt Norges Vassdrags- og Energidirektorat om å få bygge ut Svandalfossen i Sauda. Planene er nå sendt ut på høring.

Fylkesmannenhar stilt seg kritisk til utbyggingen av fossen, som er en del av Nasjonal Turistvei. Fylkesutvalget har sagt nei til utbygginga av fossen. Nå protesterer også naboene.

- En utbygging vil være en katastrofe, sier nabo til fossen, Olav Risvold.

Underskriftsliste

Han har startet en underskriftskampanje mot planene som Haugaland Kraft står bak. Selskapet mener utbyggingen vil være skånsom.

- Kraftverket vil ikke gjøre store inngrep i naturen. Det er et lite kraftverk som ikke berører natur og område rundt noe særlig. Tvert imot synes jeg dette er en positiv sak, sier direktør i Haugaland Kraft Olav Linga.

Naboene er ikke godt nok informert. Kulturminnene vil bli ødelagt og det vil bli støy fra kraftverket, mener Olav Risvold.

- Ikke hemmelig

- Haugaland Kraft har aldri kontaktet oss i denne saken. De har holdt dette hemmelig. De har arbeidet med dette i flere år. Vi har fått vist det de siste dagene. Jeg tror det er gjort med hensikt, sier Risvold.

- Den type utbygging foregår aldri i det skjulte. Det er grunneierne som startet prosessen med å se på kraftverk der. Men dette ligger litt frem i tid. Det blir ikke noen avgjørelse her før om et års tid, sier Linga.

Flere nyheter fra Rogaland

Advokatfirma Bull Årstad

En halv milliard kroner gikk tapt – flere kan bli trukket inn i advokatskandalen

Fluefiske etter laks. To menn står i elva og fisker. Bildet er tatt i Trøndelag og Stjørdalselva, ved stedet Flora

Stopper laksefisket flere steder i landet: – Uforståelig