Hopp til innhold

Mister kyr på grunn av metallsøppel på jordet

Flere bønder fortviler fordi kyrne deres kuttes opp innvendig og utvendig på grunn av bokser og metallsøppel på jordene. I fjor måtte over 1200 melkekyr få behandling på grunn av fremmedlegemer i fôret.

Bonde Endre Nærland

Slik bokser på jordet mener bonde Endre Nærland kan være livsfarlige for kyr.

Foto: Erik Waage / NRK

– Kua vår begynte å blø fra nesen for noen uker siden. Den begynte å bli bedre, men da vi kom inn i fjøset i går, var det et fælt syn som møtte oss.

Kua til Hilde Gunn Ødegård Aksnes var blodig over hele fjeset. Da skjønte hun hva som hadde skjedd. Mannen hennes måtte avlive kua for at den skulle slippe å lide mer.

– Den har antakeligvis fått i seg en metallboks eller biter av boks. Denne kua måtte antakeligvis bøte med livet fordi noen har kastet en boks ut av bilvinduet. Det er veldig trist.

Hilde Gunn Ødegård Aksnes

Hilde Gunn Ødegård Aksnes mistet ei ku fordi.

Foto: Erik Waage / NRK

Ødegård Aksnes la ut bilde av kua på Facebook for å advare folk mot å kaste søppel i naturen. Gården hennes er i nærheten av Nærbø på Jæren. Forrige uke var det naboen Endre Nærland som hadde opplevd det samme.

– Som barberblader

– Når disse boksene går gjennom maskineriet blir de akkurat som barberblader. De kutter opp kyrne innvendig.

Nærland viser NRK en eplemost-boks han har funnet på jordet. Denne gangen fant han boksen før den havnet i fôret til kyrne, men det er ikke alltid tilfellet.

Sist torsdag kom han inn i fjøset og fant en av kuene sine som blødde kraftig i fjeset. Han ringte dyrlegen og kua måtte kjøres til nødslakt. Nærland er fortvilet.

– Dyrene lider vanvittig av dette her. Det er ikke alltid vi oppdager det så tidlig som vi gjorde denne gangen. Jeg vil sterkt oppfordre folk til å ta ansvar og rydde opp etter seg.

Kua til Endre Nærland

Slik så kua til Endre Nærland ut i forrige uke. Den må slaktes.

Foto: Privat

Fremmedlegemer i fôret

Bokser og annet søppel havner i fôret fordi det havner i slåmaskinene til bøndene, blir kuttet opp i småbiter, og havner i høyballene til dyrene. Nærland forteller at kua han mistet het Åse, og var drektig.

– Det gikk to liv på grunn av dette.

Dyrlege Albertine Namork er på gården for å obdusere kua til Ødegård Aksnes. Hun skjærer opp kua for å finne ut hva som har skjedd.

Dyrlege Albertine Namork

Dyrlege Albetine Namor fant flere tegn på at kua til Hilde Gunn Ødegård Aksnes hadde fått i seg noe den ikke skulle ha hatt.

Foto: Erik Waage / NRK

– Det er tydelig at her har det vært masse små metallbiter, sier hun.

Hun ser at kua har hatt store blødninger i magen, samt betennelse i spiserør, mellomgulv og bukhinne.

– Dette er et problem vi ser jevnt og trutt.

Hun forklarer at dyrlegene ofte bruker en magnet som trekker til seg fremmedlegemer kyr kan få i seg. Men øl- og brusbokser er laget av aluminium og er ikke magnetiske og får dermed ligge i magen og fortsette å gjøre skade.

– I Ku-kontrollen som er en sentral database der vi registrerer behandlinger, så ble det i 2019 registrert inn 1200 dyr som vi mistenkte hadde fått i seg fremmedlegemer. Det er ganske mange dyr som har hatt vondt. Og mørketallene er nok store.

Dette er fordi man registrerer kun dyrene som får behandling, og ikke de som må slaktes som for eksempel kua til Endre Nærland.

Ifølge Tines rapport «Statistikksamling for ku- og geitekontrollen 2019» ble 1216 melkekyr behandlet etter å ha fått i seg fremmedlegemer gjennom fôret i 2019.

Året før var det 1186.

NRK har ikke fått tilgang til tallene fra 2020.

– Flere enn før

President i den norske veterinærforeningen, Torill Moseng, er enig med bøndene og Namork. Hun mener dette er et voksende problem.

– Disse sakene er dyrlegene særlig oppmerksom på og etter min oppfatning er det flere saker enn før der kyr får i seg metall fordi folk helt uvettig kaster fra seg metallgjenstander.

Torill Moseng

Torill Moseng er president i Den norske veterinærforeningen.

Foto: NRK

Moseng, Namork og bøndene har alle et klart budskap til folk. Ikke kast fra deg søppel i naturen.

– Det er helt forkastelig at folk kaster fra seg ting på den måten. Dyrene blir skåret opp innvendig og dør en grusom død, sier Moseng.

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg